Batterierna i våra telefoner och andra elektronikprylar laddas och laddas ur gång på gång. Det är poängen med dem. Men de klarar inte hur många urladdningar som helst och förr eller senare hamnar de på återvinningsstationen. Men nu har forskare vid University of California utvecklat ett nytt batteri med nanotrådar som kan stå emot hundratusentals laddningsomgångar utan att försämras, skriver Gizmodo.

Läs också: Nya forskarrön: 40 procent snabbare batteriladdning med väte

Nanotrådar har intresserat batteriforskare under en längre tid. Uppfattningen har varit att de med sin stora yta, i en liten volym, kan hålla stora mängder laddning då de används som elektroder. Och därmed skulle de kunna förbättra kapaciteten i ett batteri. Men eftersom de är så tunna, har det visat sig vara svårt att få dem att hålla ihop och inte skadas av ansamlingar som skapas inuti batteriet under dess livscykel.

De här ansamlingarna skapas av litiumjoner som oåterkalleligen fastnar på elektroderna i batteriet, och kallas dendriter. Det är också de som gör att batteriet över tid blir sämre på att lagra laddningen i battericellen.

Forskarna hur nu skapat elektroder av nanotrådar genom att använda en tunn kärna av guld omgien av lager av mangandioxid och en elektrolytgel som kan liknas vid plexiglas. Under de tre månader som testerna pågick kunde de ladda och ladda ur en enskild battericell över 200 000 gånger utan att den tappade kapacitet eller gick sönder. Det kan jämföras med dagens batterier som börjar ge upp efter 5 000 laddningscykler.

Läs också: Här är roboten som ska lära kidsen att koda

Än så länge finns bara batteriet i en labbmiljö. Men forskarna hoppas att deras experiment kan leda till en ny generation batterier som aldrig måste bytas ut. I alla fall inte på väldigt länge.

Forskningen presenteras i tidskriften ACS Energy Letters.