Automatisk avvisning
Genom att kombinera Mobotix-kameran och alla dess sensorer och periferienheter med en central ljudspelare kan man åstadkomma en automatisk process för att avvisa inkräktare. Antag att kamerans radarsensorer upptäcker en person på 10 meters håll. Den först åtgärden kameran själv kan vidta är att tända fasadbelysningen via en IO-box. Dessutom går en order till en central hanterare att spela upp en ljudfil i kamerans högtalare, ungefär som: ”Stopp! Om du kommer närmare går intrångslarmet!” Äsch, tänker boven, det är något automatiskt. När han kommit ännu närmare, låt oss säga 4 meter, kan man aktivera nästa åtgärd, till exempel att tända inomhusbelysningen och lämna nästa meddelande: ”Ett larm går nu till polisen.” En effekt i två steg på detta sätt brukar vara avskräckande, för att det är så oväntat.
Vikten av spårbar realtid
Om bilder från övervakningskameror ska användas till brottsutredning eller annan bevisföring är det av yttersta vikt att bilderna märks med korrekt, spårbar tid. Annars kan brottslingens advokat mycket lätt hävda att bilden inte visar brottet. Dessutom måste alla kameror i butiken visa samma, korrekta realtid, för att brottslingens väg genom lokalerna ska kunna verifieras.
Ett exempel på det var kameraövervakningen på varuhuset NK i Stockholm i samband med mordet på Anna Lindh år 2003. Då visade klockslagen på alla övervakningsbilder olika tider, i vissa fall flera dagar fel. Det ledde till ökat polisiärt arbete, innan mördarens väg genom varuhuset kunde fastställas.
Att ha spårbar tid är viktigt i alla juridiska situationer. Intill nyligen hade Trafikverket inte alls spårbar tid för vägtullarna i Stockholm och vid ett tillfälle blev det till ett rättsfall. Trafikverket hävdade att bilisten skulle betala vägtull och bilisten frågade om verket kunde bevisa vad klockan varit i det aktuella fallet. Det kunde Trafikverket inte. Betalningskravet lades ned. Numera finns spårbar realtid i Trafikverkets anläggningar. Mobotix ger dig en möjlighet att hämta in spårbar tid från Netnods NTP-servrar på internet.
Läs också: Avancerad teknik bakom den svenska superkanonen
Bildkvalitet
Varför är bilderna från dagens övervakningskameror så ofta av dålig kvalitet?

Bilden ovan visar de tre terroristerna på Bryssels flygplats Zaventem, strax innan de flydde respektive sprängde sig, den 22 mars 2016. Man får beundra den belgiska polisen som kunde få något vettigt ur dessa bilder. Den enda anledningen att en Mobotix-bild skulle se ut som ovan vore om den var tagen på väldigt långt avstånd och kraftigt digitalt inzoomad, men om det ska behövas är kameraanläggningen felplanerad.
– Det är väldigt viktigt att man kan identifiera personer korrekt, för att inte hamna i debatten om övervakningssamhälle där vem som helst kan bli gripen för vad som helst. Förhoppningsvis kommer de dåliga kamerorna att fasas ut med tiden, säger Tonny Frederiksen.