Ransomware har blivit cyberbrottslingarnas bästa vän, men nu finns ett effektivt sätt att hindra gisslanprogrammen för att ta över en Mac.

Gratisverktyget Ransomwhere? har utvecklats av säkerhetsforskaren Patrick Wardle på Synack och ger åtminstone för närvarande ett effektivt skydd.

Appen övervakar datorns filsystem och om den upptäcker att en applikation börjar kryptera filer stoppar den programmet och varnar ägaren.

Det går också att vitlista program som får lov att kryptera filer på datorn – det finns ju gott om legitima skäl för att göra det.

Läs också: Stoppa utpressarna i tid – så skyddar du dig mot ransomware

Ransomware är virus som krypterar dina filer och kräver pengar för att låsa upp dem. De drabbade länge bara Windows-datorer, men har på senare tid även dykt upp på Mac, Linux och Android.

Ransomwhere? kan stoppa de flesta gisslanprogram innan de hunnit kryptera fler än ett fåtal filer, men det är inget vattentätt skydd. Patrick Wardle själv säger att ransomware-utvecklare mycket väl kan börja bygga in funktioner för att kringgå hans program – och att de utan tvekan skulle kunna lyckas med det.

Programmet hjälper förstås inte heller om datorn redan blivit infekterad. Vill du ha fler tips på hur du kan undvika att råka ut för ransomware kan du läsa vår guide här.