Mer uppkopplade prylar, fler tjänster i molnet. Nya funktioner ställer nya krav på lagring och på företagen som tillhandahåller utrymmet. För att kunna möta framtida behov har Microsoft börjat kika närmare på ett potentiellt nytt medium för datalagring – syntetiskt DNA, skriver IDG News.

Microsoft har nu inlett ett samarbete med företaget Twist Bioscience. Företaget ska förse Microsoft med 10 miljoner DNA-strängar, som tagits fram just för att kunna kodas med digital information. Med andra ord, Microsoft försöker förstå hur samma molekyler som utgör människans genetiska kod kan användas för digital data.

Läs också: EU öppnar stora plånboken och satsar miljarder på kvantdatorer

Lyckas de skulle det innebära att enorma mängder data skulle kunna lagras på ytterst små enheter. Twist Bioscience hävdar att ett gram syntetiskt DNA skulle kunna lagra närmare 1 000 miljarder gigabyte data. Än så länge existerar projektet bara i labbmiljö och kommersiella produkter lär dröja. Men de första testerna ska ha visat positiva resultat och enligt ett uttalande från Microsoft så har de kunnat koda och återskapa 100 procent av den digitala informationen.

Internet of things genererar mer och mer data som företagen måste hantera på ett effektivt sätt. I takt med att användningen ökar måste nya lagringsmetoder utvecklas allt eftersom fler prylar kopplas upp. För Microsoft är det viktigt för att de också är en av de största leverantörerna av publika molnplattformar. Mer effektiva lagringsmetoder leder till minskade kostnader. Dessutom väntas DNA-lagring har en längre livslängd än nuvarande lagringsmedia.

Läs också: Oändlig lagring? Dropbox ska sammanfoga molnet och hårddisken

”I dag är majoriteten av all data lagrad på media som har en begränsa livslängd och som periodvis måste omprogrammeras. DNA har visat sig vara ett lovande alternativ, eftersom den har en känd livslängd på flera tusen år, erbjuder ett permanent lagringsformat och kan läsas för kontinuerligt minskade kostnader, säger vd:n på Twist Bioscience Emily Leproust.