Goznym, superviruset som redan kommit över miljontals kronor på andra sidan Atlanten, ser nu ut att ha nått den europeiska kontinenten. 17 polska banker, ett finansiellt institut i Portugal och en rad företag har blivit utsatta för aggressiva attacker, enligt IBM:s säkerhetsdivision X-force, rapporterar IDG News.

Det lömska viruset riktar främst in sig på företagskunder och kombinerar två malwareprogram som gör det oerhört svårt att upptäcka. Dels Nymaim som är suverän på att gömma sig på datorn och dels trojanen Gozi ISFB som använts vid en rad bankattacker. Attacken är dessutom den mest omfattande som upptäckts i Polen, närmare 230 url:r har riktat in sig på lokala banker och e-posttjänster i regionen.

Läs också: Hackare läcker kunduppgifter efter dataintrång hos internationell bankjätte

Enligt IBM X-force har viruset snabbt utvecklats till ett allvarligt hot mot finansvärlden och bankerna bör förbereda sig på en ökning av den här typen av attacker. Särskilt större banker.

Nikita Kuzmin, den ryske hackaren som var med och skapade den ena halvan av viruset, Gozi ISFB, fängslades 2011 och avtjänade att 37 månader långt fängelsestraff. Nu har han ska han också betala 55 miljoner kronor för att ersätta de banker som förlorat pengar på grund av hans skadliga kod, skriver Engadget.

Läs också: Hackare kan enkelt bryta upp Samsungs smarta dörrlås

Gozi upptäcktes första gången 2007 men då var det redan försent. Nikita Kuzmin och de två andra medskaparna hade då redan snott åt sig miljontals dollar från människor konton. Vid ett tillslag hittades en server som innehöll detaljer om 10 000 bankkonton, som tagits från 5 200 datorer. 160 av dem tillhörde NASA. Utöver att stjäla pengar hade Kuzmin också hyrt ut viruset till andra hackare för 500 dollar i veckan.