Kvantdatorerna ska bli nästa stora teknikrevolution, men hittills har de varit gömda djupt inne i storföretagens testlabb. Fast inom kort kommer IBM att göra tekniken tillgänglig för allmänheten.

Företaget har byggt en kvantprocessor med en beräkningskapacitet på fem qubits, eller kvantbitar, som ska vara tillgänglig via en molntjänst. Tanken är att låta allmänheten testköra experiment och applikationer.

Läs också: Forskare har löst ett av de största problemen med kvantdatorer

– Målet är att skingra årtionden av mystik kring kvantdatorer och låta folk leka runt med hårdvaran, säger IBM:s kvantdatorchef Jay Gambetta till IDG News.

Satsningen blir unik i sitt slag. Aldrig tidigare har tekniken varit tillgänglig för de breda massorna, även om det bara är via molnet.

IBM säger att datorn kommer att bli tillgänglig via plattformen Cloud Bluemix inom kort, men företaget har inte bestämt huruvida de kommer att ta betalt för att använda den. Förmodligen kommer den till en början bara att vara tillgänglig för forskare, för att senare öppnas upp för fler.

Kvantdatorer har potential att utföra beräkningar enormt mycket snabbare än vanliga datorer. I en fysisk processor representerar varje bit en etta eller en nolla, i kvantdatorer kan varje bit vara både en etta och en nolla samtidigt. En fembitars kvantprocessor kan alltså testa alla kombinationer av fem stycken ettor eller nollor samtidigt.

Läs också: Nasas och Googles kvantdator fungerar – utför beräkningar ingen vanlig dator klarar

För två år sedan satsade IBM tre miljarder dollar på utveckling av kvantdatorer, och det går långsamt framåt. Under det närmaste decenniet hoppas IBM kunna bygga kvantdatorer med en kapacitet på 50 till 100 kvantbitar.

– Jag vet inte var kvantdatorer kommer att utveklas. Det är vi som leder vägen, menar Jay Gambetta.