Nu är det nära att Microsoft lyckas visa med handling vad man tidigare beskrivit med ord: Att släppa viktiga mjukvaror som öppen källkod. Till att börja med kommer förhandsversioner, så kallade lanseringskandidater, av Net Core och Asp Net Core i mitten av maj. I mitten av juni ska det komma skarpa versioner.

Läs också: Den här brutalt ärliga jobbannonsen har väckt enormt intresse

Net Core är både ett subset och ett superset till den traditionella helt Windowsbaserade versionen av Dotnetplattformen (Net Framework). I Net Core som även ska kunna köras på Linux och OS X ingår till exempel CoreCLR, en variant av CLR (Common Language Runtime). CLR kan jämföras med den virtuella Javamaskinen på Javaplattformen och kan utan vidare beskrivas som Dotnetplattformens hjärta. Det är den tekniska mekanismen för att köra Dotnetapplikationer.

Webbramverket Asp Net Core förhåller sig annorlunda till Asp Net, än vad Net Core förhåller sig till Net Framework. Asp Net Core är helt enkelt nästa version av Asp Net, som skulle ha fått versionsnumret 5.

Microsoft kommer även att släppa förhandsversioner utvecklingsverktyget Visual Studio 15, kopplat till både förhandsversionerna och de skarpa versionerna av Net Core och Asp Net Core.

Nu återstår att se hur Microsoft får in verktygen för IOS- och Androidutveckling från förvärvade Xamarin i Dotnetplattformen. Av allt att döma är en av tankarna med Net Core att göra det möjligt att skapa appar som fungerar på så väl Windows, som på Linux och OS X. Varför inte inkludera även IOS och Android?

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Men tills vidare får man anta att en strategi för Microsoft är att även locka Mac- och Linuxutvecklare som intresserar sig för Net Core att titta närmare på den Windowsbaserade plattformsvarianten Net Framework.