Många har klagat på Microsofts aggressiva övertalningskampanj för att få kunderna att byta ut Windows 7 och 8.1 mot Windows 10. Vissa har rent av hävdat att operativsystemet uppgraderas mot deras vilja – och kanske har de en poäng.

Förra veckan gjorde Microsoft slag i saken och markerade Windows 10 som en rekommenderad uppdatering för alla. De som har automatiska uppdateringar påslagna har därför fått en uppgradering schemalagd – om användarna inte själva ingriper och aktivit tackar nej.

Samtidigt uppdaterade Microsoft instruktionerna för hur du uppgraderar till det senaste operativsystemet, och där finns en sällsynt formulering. En som bryter mot allt vad vi lärt oss om hur Windows gränssnitt fungerar.

microsoft
Stänger du ned den här dialogrutan tolkar Microsoft det som ett godkännande. Du måste klicka på den blå texten under datumet för att tacka nej. Bild: Microsoft.

"Om du trycker på OK eller på det röda "krysset", är du redo för uppgraderingen och behöver inte göra något mer", skriver Microsoft om dialogrutan där du ombeds välja en tid för att byta till Windows 10.

Det röda krysset är förstås samma kryss som stänger dialogrutan. En knapp som aldrig tidigare betytt "snälla, uppgradera mitt operativsystem" utan "nej tack, lämna mig ifred".

För att slippa uppgradera till Windows 10 måste du aktivt välja att inte uppgradera, det räcker inte att kryssa bort dialogrutan. En detalj som många förmodligen missat, och därför upplevt det som att Windows 10 installerats utan deras medgivande.

Den 29 juli är sista dagen som Windows 10-uppgraderingen är gratis, och Microsoft vill att så många som möjligt bytt upp sig tills dess. Det här är – förmodligen – det sista steget i den långa övertalningskampanj som företag utsatt användarna för.