Skrivarjätten HP ger sig till sist in på 3d-skrivarmarknaden med serien Jet Fusion 3D. Företaget hävdar att den är upp till tio gånger snabbare än andra system på marknaden – och skriver ut till halva priset.

Jet Fusion 3D släpps i två modeller, 3200 och 4200. Den första är tänkt för att tillverka prototyper medan den andra, som är 25 procent snabbare, är till för att snabbt kunna leverera färdiga produkter eller reservdelar.

Det särskiljer den på en marknad där 3d-skrivare i regel används för att utveckla koncept och ta fram prototyper. Jet Fusion 3D kan nog inte heller ersätta någon massproduktion, men ska räcka om det handlar om att tillverka tiotusentals – och inte miljoner – enheter.

Läs också: IBM vill stoppa piratkopieringen – med en ny skrivare

Skrivaren har en kapacitet på ungefär 40 x 30 x 40 centimeter. Den skriver ut i voxlar som är 50 mikrometer stora, och kan med hjälp av 30 000 små munstycken skriva ut upp till 340 miljoner mikroskopiska pluttar i sekunden.

– Delarna sammanfogas alltså på en väldigt liten nivå – nästan på molekylär nivå, och det hjälper till för att ge dem en särskild styrka, säger Alex Monino, marknadschef för HP:s 3d-skrivare, till Computerworld.

jet fusion 3d
HP Jet Fusion 3D till vänster, och till höger efterbehandlingssystemet som går att köpa till för 15 000 dollar. Bild: HP.

Än så länge använder HP nylon i en enda färg i utskrifterna, men på sikt hoppas företaget kunna skriva ut i olika plaster, keramik och kanske rentav metall.

Jet Fusion 3D 4200 släpps i oktober och kostar strax över 200 000 dollar, någonstans norr om 1,6 miljoner kronor. 3200-modellen släppt under 2017 och har en prislapp som startar på 130 000 dollar, strax över en miljon svenska kronor.

Läs också: Olo förvandlar din mobiltelefon till en 3d-skrivare

Förutom skrivarna släpper HP också en efterbehandlingsstation som tar bort överflödigt material och putsar upp delarna så att de är redo att användas. Den säljs separat och kostar runt 15 000 dollar.