I går drog Googles konferens I/O i gång i Mountain View i Kalifornien. Det mesta av uppmärksamheten under den första dagen riktades mot produkter och tjänster riktade mot konsumenter, som den nya digitala assistenten Google Assistant. Men det presenterades även en hel del nyheter för utvecklare.

Läs också: Här är 7 nyheter från årets Google I/O du inte får missa

Under samlingsnamnet Firebase erbjuder Google olika verktyg för utvecklare. Nu finns det analysverktyg för både Android och IOS, och även smart rapportering av krascher.

– Jag tror Firebase kommer göra ett stort avtryck hos utvecklare, särskilt då det med ett par undantag är helt gratis och obegränsat samt tillgängligt både för IOS och Android, säger Erik Hellman, konsult på Hellman Software som är på plats på I/O.

En förhandsversion av utecklingsverktyget Android Studio 2.2 visas också. Erik Hellman framhåller framför allt den nya funktionen Test Recording, men nämner även Layout Designer. Test Recording används för att skapa automatiserade tester på ett enkelt sätt och Layout Designer för att designa användargränssnitt för Androidappar.

Även nästa Androidversion, kallad N, är intressant för utvecklare, till exempel med nya api:er. På api-fronten är även den nya vr-plattformen Daydream värd att notera. Om vr (virtual reality) någonsin ska ta fart så måste det naturligtvis vara enkelt för utvecklare att skapa tillämpningar.

Läs också: Google visar upp superchippet bakom AlphaGo – men berättar inte hur det fungerar

Värt att nämna är också Progressive Web Apps som Google lägger mycket kraft på. Det är en samling html 5-baserade api:er, till exempel för att bygga offlinelösningar, och innefattar även AMP (Accelerated Mobile Pages) som är en lösning för att ladda webbsidor snabbare.

– Allt detta gör att webben nu är ett mer realistiskt alternativ till native appar, säger Erik Hellman.