Project Ara är Googles namn på en modulär smartphone, där köparen väljer vilka komponenter som ingår och kan byta ut dem när de blir förlegade. Men mycket har hänt med visionen sedan telefonen visades upp för två år sedan.

De första Ara-mobilerna ska skickas ut till utvecklare och tillverkare under hösten (du kan ansöka om en här), så att de kan börja ta fram sina egna hårdvarukomponenter, meddelade Google under utvecklarkonferensen I/O förra veckan.

Läs också: Så kan Googles Project Tango revolutionera din mobiltelefon

På de färdiga telefonerna kommer bland annat kameran, högtalaren och den bakre displayen att vara utbytbara. Totalt har den första generationen Ara-mobiler sex platser för utbytbara moduler, men det är långt ifrån den bild som Google ursprungligen målade upp.

Från början vara tanken att komponenter som processorn, batteriet och ram-minnet – ja, egentligen alla delar av telefonen – också skulle gå att byta ut. Men Google har valt att göra dem till fasta delar i Ara.

Det ger flera konsekvenser. Dels blir livslängden kortare med fasta nyckelkomponenter – det går inte att byta en slö processor eller ett dött batteri. Dels blir det svårare att effektivt specialanpassa telefonen för en enskild syssla.

Läs också: Klart i dag – Nokia gör mobilcomeback på allvar och det är Android som gäller

Å andra sidan blir det betydligt lättare för konsumenter som bara vill kunna välja värstingljud, eller komma undan billigare genom att köpa en budgetkamera. Dessutom blir telefonen i sig mer slimmad, och säkerligen billigare, med standardhårdvara.

En färdig version av Ara är tänkt att släppas under 2017.