Den 29 juli börjar uppgraderingen från Windows 7 och 8.1 till Windows 10 att kosta, och Microsoft gör allt de kan för att få kunderna att nappa.

Företaget har gått så långt att de mer eller mindre lurar användare att uppgradera med hjälp av missvisande dialogrutor. I den senaste vågen påminnelser räcker det inte ens att stänga rutan – du måste aktivt välja bort uppgraderingen, annars utförs den automatiskt.

Läs också: Det här fula knepet kan ligga bakom de ofrivilliga Windows 10-uppgraderingarna

Om du inte vill ha Windows 10, eller om du vill vänta ytterligare några veckor med att uppgradera, finns det några metoder att ta till. 

Never10 och GWX Control Panel

Det säkraste kortet är att installera ett tredjepartsprogram som håller Microsoft stången.

Never10 har utvecklats av säkerhetsforskaren Steve Gibson och är det populäraste och enklaste alternativet.

Programmet stoppar både uppgraderingen och de ständiga påminnelserna. Om datorn redan laddat ned Windows 10:s installationsfiler (som tar upp drygt 6,5GB av hårddisken) erbjuder sig Never 10 att ta bort dem.

Läs också: Snart fylls startmenyn i Windows 10 med reklam

Ett annat populärt alternativ är GWX Control Panel som har liknande funktioner, men som inte är fullt lika användarvänligt.

Om du ångrar dig innan Microsoft erbjudande om gratis uppgradering går ut har båda programmen alternativ för att återställa påminnelserna. 

Stäng av de automatiska uppdateringarna

Windows 10 ligger numera som en rekommenderad uppdatering i Windows 7 och 8.1. Har du standardinställningarna påslagna betyder det att datorn automatiskt kommer att ladda ned installationsfilerna och be dig att uppgradera.

Läs också: Allvarligt säkerhetshål i samtliga versioner av Windows

Det går att komma runt genom att öppna Windows Updates inställningar och stänga av de automatisk uppdateringarna. Men det är inget att rekommendera eftersom det betyder att din dator slutar få säkerhetsuppdateringar. 

Har du fått Windows 10 mot din vilja? Det är inte försent att backa

Om du vaknar upp till ett nytt operativsystem har du 30 dagar på dig att backa tillbaka till Windows 7 eller 8.1.

Gå in under inställningarna i Windows 10, väljer "Uppdatering och säkerhet" och sedan "Återställning". Där finns möjlighet att backa till ditt gamla operativsystem.

Läs också: Snart slutar Microsoft tjata om att du ska uppgradera till Windows 10

Tänk på att göra en backup först bara, det finns rapporter om filer som gått förlorade eller blivit trasiga under återställningen.