Project Abacus är namnet på det system som Google nu driver för att ta död på lösenorden. Tanken är att ditt användarmönster ska användas för att identifiera dig genom något som Google kallar ”trust score”.

Det kan handla om att använda sådant som röstigenkänning, ansiktsigenkäning och sättet du skriver på tangentbordet och om allt detta visar att du går att lita på – ja, då kan du öppna appen.

Läs också: 5 säkerhetstips för paranoida – så skyddar du din dator till max

– Vi har mobiler, och mobilerna har sensorer i sig. Varför ska de då inte kunna veta vem jag är så att jag inte behöver ett lösenord, sa Daniel Kaufman som leder Googles avancerade teknikprojekt när han presenterade planerna på konferensen Google I/O.

Alltihop ska också läggas in i ett api som utvecklare kan lägga in i apparna och som används för att du ska kunna identifiera dig på det sättet.

Utvecklarna kan då lägga in olika nivåer där det krävs högre grad av igenkänning för känsligare tjänster som exempelvis bankapplikationer.

Api:et ska enligt Daniel Kaufman finnas tillgängligt för utvecklare i slutet av året. Redan nu testas systemet på 33 universitet och i sommar ska ett antal banker också prova det, rapporterar sajten Greenbot.

Läs också: Bye, bye lösenord? Google testar smartare inloggning

Det här är inte första försöket att skippa lösenorden från Googles sida. Man har också tagit fram systemet Smart Lock som bygger på att du som användare via mejl får en kod som du verifierar. Det systemet började testas både för IOS och Android i slutet av förra året.