Åtminstone sedan slutet av mars i år har Microsoft mer eller mindre lurat på användare Windows 10.

Det handlar om en dialogruta i Windows 7 och 8.1 som uppmanar användaren att schemalägga en uppgradering – och som gör det självmant om man stänger ned den.

Computerworld har gått igenom cachade versioner av Microsofts supportsida och upptäckt att företagets nya policy fanns med redan i slutet av mars månad. Några äldre versioner har inte hittats, så förändringarna kan mycket väl funnits med ännu längre.

Läs också: Det här fula knepet kan ligga bakom de ofrivilliga Windows 10-uppgraderingarna

Problemet är att dialogrutan lurar vana Windows-användare, genom att byta funktion på det röda krysset som stänger den. Den knappen förknippas med att stänga ett program, inte att godkänna en uppgradering till ett nytt operativsystem.

Men sedan Microsoft ändrade sitt supportdokument är instruktionen "om du trycker på OK eller på det röda "krysset", är du redo för uppgraderingen och behöver inte göra något mer".

windows 10 dialogruta
Stänger du ned den här dialogrutan tolkar Microsoft det som ett godkännande. Du måste klicka på den blå texten under datumet för att tacka nej. Bild: Microsoft.

Det är inte konstigt att många upplever att Windows 10 installerats utan att de bett om det. Förmodligen har de bara kryssat bort rutan som ber dem schemalägga uppgraderingen, och tänkt att det räcker – men så är inte fallet.

Läs också: Så stoppar du Windows 10-uppgraderingarna

För att slippa uppgradera måste man klicka på en liten blå text för att schemalägga på nytt. Då finns dessutom bara tre val: uppgradera nu, uppgradera ikväll eller välj tid. Som längst går det att skjuta upp processen med fem dagar.

Vill du ha hjälp att stoppa Windows 10-uppgraderingen, eller om du fått den och vill gå tillbaka till ditt gamla operativsystem, kan du läsa vår guide här.