Sedan 12 januari i år har Microsoft helt tagit bort supporten för de äldre versionerna av webbläsaren Internet Explorer (IE), på klientversioner av Windows. Det handlar om IE-versionerna 6, 7 och 8 som numera är att betrakta som avslutade kapitel. Om det inte vore för en sak...

Det mycket populära ramverket Jquery för Javascriptutveckling stöder fortfarande de äldre versionerna av IE, i alla fall med version 1.12 av Jquery som fortfarande används aktivt. Men snart är det slut med det, eftersom supporten för äldre Jqueryversioner som 1.12 och 2.2 ska upphöra när nya version 3.0 släpps inom en nära framtid. En förhandsversion av Jquery 3.0 finns nu tillgänglig i form av en lanseringskandidat.

Läs också: Internet Explorer petad från tronen – nu är Chrome störst bland webbläsarna

En anledning att använda Jquery är att det hanterar skillnader mellan olika webbläsare, vad gäller hur utvecklare ska utforma applikationer. Och allra mest har det gällt att hantera gamla versioner av IE eftersom de skiljer sig i många avseenden från mer moderna webbläsare. Därför har Jquery i många fall fått motivera att fortsätta utveckla applikationer som fungerar i IE 6/7/8.

Det kommer att komma kritiska patchar för Jquery 1.12 och 2.2 ”under en tid”, om man ska tro Timmy Willison, chefsutvecklare för Jquerykärnan. Men på sikt är det död teknik och då försvinner det sista argumentet för de äldre versionerna av Microsofts webbläsare. Och det är positivt, tycker många.

– Man bör inte använda äldre versioner av webbläsare eller annan mjukvara av säkerhetsskäl. Nu ökar trycket utifrån på att inte göra det, säger Johan Öbrink, creative director på konsultföretaget Iteam.

Javascriptutvecklare som Techworld varit i kontakt med tror inte att det kommer att bli någon svår omställning att gå från äldre versioner av Jquery till nya version 3.0. Tvärtom är den allmänna inställningen att det ska bli skönt att slippa en massa kod som är skriven för versionerna 6, 7 och 8 av IE.

Läs också: Allvarligt säkerhetshål i samtliga versioner av Windows

– Det finns en del förändringar som kommer att kräva omskrivningar av kod, men vi tror inte att de kommer att påverka så många, säger Timmy Willison till IDG News.

Det finns en uppgraderingsguide och även kod för att identifiera behov av omskrivning, för den som vill underlätta övergången till version 3.0 av Jquery.