Varje Iphone, varenda Mac, och otaliga uppkopplade bilar, kylskåp och blurayspelare. BMW, Adobe och Linux.

Daniel Stenberg står framför publiken på open source-konferensen Foss North i Göteborg och radar upp företag på företag som stoppat curl i ett oändligt antal produkter. Hur många användare har han? Ingen vet.

Läs också: Ada, Cobol och Pascal – de gamla språken lever vidare

– Jag säger en miljard! Fast det gör jag bara för att det låter jättecoolt, men jag har ingen aning om hur många de är. Alla människor i den uppkopplade världen använder något som kör curl, varje dag, säger han.

Hur brukar du förklara för folk som inte är utvecklare vad curl är?
– Då blir det ett flummigt svar. Att det "överför data" och det förstår folk inte, så jag måste trivialisera det ännu mer. "Det laddar upp eller ner data", och då zonar de ut totalt och börjar fundera över vädret, säger Daniel Stenberg.

Att få förstår vad curl är har lett till ett och annat missförstånd. Som när Daniel Stenberg anklagades för att vara hjärnan bakom en internationell hackerliga som brutit sig in både hos Spotify och Facebook.

Curl är ett kommandoradsverktyg för överföring via ett tjugotal olika protokoll, och används ofta ihop med överföringsbiblioteket libcurl. Båda är öppen källkod med MIT-licens.

En första versionen släpptes 1997 under namnet HttpGet. Året därpå hade verktyget stöd för http, ftp och Gopher och bytte namn till curl. Namnet är en avancerad ordvits: "see url", eller kanske "client for url".

Under de 18 år som gått har användarantalet bara ökat. Det finns ingen graf som ser ut som en hockeyklubba, det är en stadig ökning år för år.

– Det finns inget klockslag, eller någon punkt där jag tänkte "wow". En dag när man började kolla var det användes så användes det överallt, säger Daniel Stenberg.

Läs också: Open source-utvecklare anklagad för att vara superhackare – "händer ganska ofta"

Han menar att curl var på rätt plats vid rätt tid. En av de första stora framgångarna var när curl inkluderades i PHP, men det finns gott om andra.

– Jag tror att handlar om att curl funnits så länge, och vi fanns med så tidigt. Internet har bara växt sedan dess. Det var inte alls lika stort på 90-talet, då visste man inte att varenda telefon och vartenda kylskåp skulle prata internet. Vi låg rätt i tiden, säger Daniel Stenberg.

– Att "curla" något har nästan blivit ett verb och då tänker man att ska man ladda ner data ska man använda curl. Det blir den dominanta plattformen.

Det finns så klart alternativ, resonerar han. Överför man data på Android använder man Java-bibliotek, bygger man ett Perl-system använder man Perl.

– Men om man vill ha något lite mer nära operativsystemet, skriver man kylskåp eller infotainmentgrejer i bilar skriver man i C eller C++ vill man ha ett bibliotek i den nivån och då finns det nästan bara curl som är så heltäckande.

Men är curl bäst eller är curl störst?
– Oftast finns det inte mycket till alternativ. Sedan skulle jag säga att curl faktiskt är väldigt bra. Jag säger inte att det är bäst för allting, jag försöker faktiskt oftast se till att vi inte inför saker som inte har med strikt filöverföring att göra. Saker som ligger utanför ska man använda andra verktyg till, för det finns redan de som är bra.

– Vi ska se till att "stay true to our mission", och det är bara att överföra data. Vi tittar aldrig i datan som överförs till exempel. Vi har ingen hantering av html, vi har ingen kunskap om att det är html som laddas, curl bara hämtar saker över http.

Det finns en del ögonblick som etsat sig fast mer än andra. Som när Apple tog in curl i Iphone, eller när en reklamskylt på Nasdaq-börsen i New York visade curlkod.

– Fast när jag vill imponera på mina barn visar jag eftertexterna i GTA V. Om du spolar fram typ 43 minuter och pausar ser du mitt namn, säger han och visar en skärmdump.

Läs också: Ny version av Jquery sista spiken i kistan för Internet Explorer

Daniel Stenberg jobbar i dag som utvecklare på Mozilla, och har möjlighet att lägga en del av arbetstiden på curl, men det mesta arbetet görs sena kvällar.

– Jag har en slags rutin. När min familj gått och lagt sig går jag och jobbar på curl i två timmar, och så har jag gjort sedan starten. Det är ungefär 12 000 timmar, säger Daniel Stenberg.

– Jag kan inte komma på något roligare, tillägger han.

Under årens lopp har över 1 400 personer lagt en hjälpande hand till koden. De flesta av de stannar bara ytterst tillfälligt. Ungefär 40 personer har jobbat med varje release, hälften av dem nykomlingar.

– I kodmängd och människor är det ett ganska litet projekt. Koden är inte så svår att förstå, och det är inte så rörigt. Att det är många människor spelar inte så stor roll. De gör små isolerade ändringar. Det är som att 27 personer målar ett hus, att alla målat ett litet penseldrag gör inte huset sämre, säger Daniel Stenberg

Problemet är snarare att det är svårt att få de tillfälliga gästarbetarna att bry sig om det långsiktiga arbetet. De är ju bara där för att lösa sin lilla uppgift.

– Om man vill ha feedback på grundläggande saker är det ungefär två som svarar, och det är alltid samma två personer. Det är ett problem. De flesta är bara med för en kort stund, löser ett problem och drar sedan vidare. Så det är inte något problem att vi är många, problemet är snarare att vi är så få.

Ni är ett litet järngäng? 
– Precis, tittar man på de senaste fem åren är vi färre än tio som återkommer. Om folk rapporterar en bugg är det ungefär bara jag och kanske en eller två till som bryr sig. Så det är inte så att det skockas människor som vill fixa.

Var sjätte vecka släpps en ny version av curl, och det lilla gänget som får ständiga förfrågningar. Användarna vill ständigt ha nya funktioner och få buggar åtgärdade.

Mycket av framgången verkar ligga i det idoga arbetet. Åtminstone om man tar en crash course signerad Daniel Stenberg i att utveckla ett framgångsrikt open source-program.

– Det börjar egentligen med att bara skriva riktigt bra mjukvara. Först skriver du massor av kod, och ger massor av funktioner och api:er som folk vill ha. Sedan granskar du massor av kod, sedan testar du all kod, och skriver en okej dokumentation och har regelbundna releaser, säger han.

– Sedan börjar du om, gör hela grejen en gång till. Vi slutar aldrig. Om du gör det så kommer du att få en miljard användare.

Och sedan då?, ropar någon i publiken.

– Vadå sedan? Det finns inget sedan!, svarar Daniel Stenberg.

– Det här är öppen källkod. Det spelar ingen roll om jag tröttnar eller blir överkörd av en buss, någon kommer att jobba vidare med curl.