Ta dig en funderare? Hur mycket av de saker du brukade göra på datorn gör du nu istället i din telefon? Troligen en hel del. Och detta ställer både högre och nya krav på processorer och grafikkort. Hög prestanda och längre batteritid i en snyggt paket.

ARM är det företag som ligger bakom arkitekturen i de flesta av telefonerna på marknaden. De har nu lanserat ett nytt chipp som ska vara designad för nästa generations användning. Cortex-A73 CPU är något snabbare än föregångarna men framför allt har de fokuserat på effektiviteten, skriver IDG News.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Ett val som ligger helt rätt i tiden enligt analytikern Paul Teich som arbetar på Tirias Research. För just nu är det inte batteritid och skärmstorlek som ligger i täten i förändringsloppet, säger han. Konsumenterna är rätt nöjda med tjocklek och skärmens mått. Och vi har mer eller mindre den batterikraft vi behöver.

Det som ändras är vad konsumenterna gör med sina telefoner. Spelen kräver mer, mer tid på filmklipp och virtuell verklighet puttrar så smått på. Sammantaget ställer det andra krav på telefonen än tidigare. Ju närmare ögat, desto mer känslig blir användare för fördröjningar och dålig upplösning.

Chippen måste alltså vara tillräckligt kraftiga för att möte de kraven, utan att för den sakens skull dra mer energi. Den telefon som inte klarar ett samtal efter en längre spelomgång lär inte vinna några popularitetstävlingar.

Grundtanken med Cortex-A73 är att den ska kunna presetera lika bra under längre tid, och så nära maxnivån som möjligt. Gapet mellan topp- och bibehållen prestanda är betydligt mindre än hos den senaste CPU-versionen A72, säger de. Uppföljaren, A73, är tänkt för såväl lyxtelefoner som budgetvarianter, men också drönare, kameror och vr-headset.

Läs också: Slutet på Moores lag – Intels processorer kommer att offra hastighet för energisnålhet

Bra bilder kräver också bättre grafikprocessorer. Så de passar också på att presenterar en nya design för sin GPU. Denna gång har den fått namnet Mali-G71 och är baserat på på en chipparkitektur som kallas Bifrost.

Även den sägs vara mer fokuserad på effektivtet och framtagen för att hålla samma höga prestandanivå under längre tid. Bland annat har de lagt in 32 kärnor för grafiska specialuppgifter, så kallade shader cores. Det är dubbelt så många som i tidigare modeller och ska enligt tillverkaren slå även de enskilda GPU:er som finns i vissa bärbara datorer. Chippen kommer börja levereras till telefontillverkare någon gång under nästa år.