Det var på mässan Computex som pågår i Taipei som Asus lät Zenbo charma publiken på en presentation. Den lilla söta roboten som är cirka 60 centimeter hög och rullar runt på hjul ska kosta 599 dollar, cirka 5 000 kronor, när den finns för försäljning.

Det är oklart när Zenbo kommer att finnas att köpa. Asus hoppas locka utvecklare att skapa appar för den, genom att visa upp den innan dess.

Läs också: Robotutvecklingen går i rasande fart – men var är nanorobotarna?

Under demonstrationen på Computex pratade Asus styrelseordförande Jonney Shih med Zenbo. Han frågade, översatt till svenska:

– Hej Zenbo, är det sant att du kan ta bilder?

Och fick svaret:

– Ja, jag kan ta fotografier.

Målgruppen för Zenbo är dels äldre, dels barn. För äldre ska Zenbo kunna bidra med att underlätta videosamtal och att använda sociala medier, samt till exempel kunna övervaka om en person faller. För barn kan Zenbo läsa sagor, visa filmer och spela spel.

Läs också: Överraskade alla – roboten började tänka själv

Det är oklart hur mycket intelligens roboten mäktar med och hur användbar den är. Men det är i vilket fall imponerande om Asus kan börja sälja den till ett pris som ligger klart under vissa smartmobiler.

Av bilderna att döma är Zenbo inte utrustad med någon laserpistol. Så de som är skeptiska till robotar behöver i alla fall inte oroa sig för det.