Säkerhet & Sekretess har pratat med Mikael Viborg, 24-årig egenföretagare och juridikstuderande, en av de tre personer som under onsdagen greps misstänkta för upphovsrättsbrott. Själv menar han att han inte haft något med kopiering eller servern att göra, utan endast haft rollen som juridiskt ombud åt Pirate Bay.

Det var vid lunchtid på onsdagen som tillslaget skedde samordnat på flera håll i Sverige, och Mikael berättar att det var strax före klockan tolv som polisen knackade på hemma i lägenheten i Köping.

- Det var fyra poliser som kom från Rikskriminalen, de hade så vitt jag kan förstå också samarbetat med Köpingpolisen. Jag ville så klart veta vad det handlade om, och till slut berättade de att det handlade om misstanke om upphovsrättsbrott. Vid tillslaget tog de alla mina datorer och även kringutrustning, typ högtalare och annat. Till och med min mobiltelefon tog de. Jag följde sedan med dem till polisstationen i Köping.

- Eftersom jag egentligen inte har med Pirate Bay att göra annat än att ha fungerat som juridisk rådgivare åt dem så tyckte jag det var märkligt. Visserligen så tror jag inte att jag skulle ha några problem att hantera det själv, men innan jag sa något ville jag ha en advokat för att känna mig trygg. De började fråga om Pirate Bay, hur bittorrent fungerar och vad jag hade för roll i det hela.

Den verkliga chocken kom dock när kammaråklagare Håkan Roswall tog beslut om DNA-test.

- Min advokat, Ingvar Backman, kontaktade då kammaråklagaren och undrade varför, men det enda beskedet han fick var att ett DNA-test skedde "i laglig ordning", någon vidare motivering gavs inte. Ett DNA-test ser jag som en djup kränkning av mina grundlagsskyddade rättigheter. Ingreppet kan knappast ha varit motiverat med tanke på brottsmisstanken och min roll som juridisk rådgivare. Jag förstår inte vad det är de vill bevisa och eller vad de ska med ett DNA-test till.

Vid tretiden på eftermiddagen försattes Mikael på fri fot. Misstankarna kvarstår och rör brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.