Åtgärdslistan för Google och chipptillverkarna var lång när det var dags att skicka ut sommarens första omgång säkerhetsuppdateringar för operativsystemet Android. Närmare två dussin sårbarheter hade hittats i olika hårdvarukomponenter från ett flertal chipptillverkare, skriver IDG News.

Det största antalet säkerhetshål som lagades i juni-paketet hittades hos Qualcomm. Brister hade upptäckts i drivrutinerna för video, GPU, ljud, kamera och wi-fi. En del av dem så allvarliga att de tillät skadliga applikationer att köra skadlig kod i kärnan. Något som kan leda till att enheten tas över helt.

Läs också: Nu vill Google döda lösenordet – ditt användarmönster ska identifiera dig

Liknande brister, om än i något mindre omfattning, har hittats och lagats även hos chipptillverkaren Broadcom. Felen i deras drivrutiner för wi-fi och kamera ger vanliga applikationer tillgång till rättigheter och system de inte borde ha. I vissa fall har de även kunnat köra skadlig kärnkod, men bara om attacken i ett första steg påverkat ett annat system, som används för att föra slutföra angreppet.

Läs också: Här är Google-nyheterna alla utvecklare behöver ha koll på

Säkerhetsuppdateringen gäller också delar av operativsystemet som hanterar ljud- och videofiler. Junipaketet släpps på Android open source project, Aosp, i dagarna, så att även projekt som förlitar sig på den öppna programvaran kan uppdatera.