Intel avslutar satsningen på mobilprocessorer och det spekuleras friskt i vilka andra produkttyper som kommer att läggas ner. Från Intelhåll har det meddelats att det i stället ska bli satsningar på produkter för iot och 5g, samt minneskretsar. Och nu är det även dags att titta på produktutbudet för datacenter.

Det är Intels vd Brian Krzanich som berättar att det ska bli ”dramatiska förändringar”, speciellt vad gäller datacenterprodukter, under de kommande två tre åren, skriver IDG News.

I stället för att fokusera på prestanda för enskilda servrar är det nu dags för att se på prestanda för servrar, minnesåtkomst, nätverkskommunikation och lagring på racknivå. Ett sätt att lyckas är med snabbare kommunikation mellan olika typer av komponenter.

Läs också: Intel släpper chipp med stöd för makalösa 24 TB ram-minne

Det här ska bland annat göras med en ny arkitektur som heter Rack Scale, vilken ska ge mer flexibilitet för konfigurationer och lägre strömförbrukning. Grundtanken med Rack Scale är att samla olika typer av resurser, som processorer, minne och lagringsenheter i separata enheter i ett rack. Det innebär dels att fler komponenter kan installeras, dels att bättre användning av gemensam utrustning, till exempel för kylning, kan leda till lägre strömförbrukning.

Det här sättet att se på arkitektur gör att man kan fråga sig vad en server egentligen är. Ska man kanske se ett helt rack som en server? Och spelar det någon roll? Är inte det viktiga vilka prestanda som kan erbjudas på ett visst utrymme och till en viss kostnad?

Värd att nämna är Omnipath, en teknik för snabb kommunikation mellan dels processorer, dels komponenter som finns både inne i samma server och i samma rack. På längre sikt ser man på Intel en möjlighet att överföra data med ljusstrålar, vilket ska ge ännu bättre prestanda. Tanken på kort sikt är att Omnipath ska ge snabbare körning av tillämpningar för dataanalys och av databaser i största allmänhet.

Användningen av ljusstrålar ska även ske i en kommunikationsteknik som kallas ”silicon photonics”. Den är tänkt att ersätta traditionella kopparkablar och ska finnas tillgänglig senare i år, efter förseningar.

Läs också: Här är Intels 10-kärniga monsterprocessor för desktops – och den är svindyr

Brian Krzanich vision är att nya arkitekturer ska ge nya sätt att se på mjukvara:

– Det finns tillämpningar som körs med mjukvara som finns i minnet som kan köras med mjukvara direkt på silikonet, bredvid processorn, med en direkt länk via Omnipath.

Även vad gäller själva processorerna är förändringar att vänta. Traditionella processorer som Xeon kommer att vara viktiga för Intel även i fortsättningen, men Brian Krzanich pratar även om specialiserade chipp av typen FPGA (field-programmable gate array). Tanken är att vanliga processorer och FPGA:er ska kombineras för bästa möjliga prestanda. Vitsen med FPGA:er är att de kan utföra specifika uppgifter med bra prestanda. Så småningom ska FPGA:er integreras med processorer.