Asus väckte mycket uppmärksamhet på mässan Computex i Taiwan nyligen när man förhandsvisade roboten Zenbo. Mest uppseendeväckande med den lilla roboten som är 60 centimeter hög och rullar runt på hjul är priset som ska hamna på 599 dollar, cirka 5 000 kronor. Den är tänkt att vara en assistent till äldre och barn, och kan redan nu uppvisa ett visst mått av intelligens.

Så långt är allt väl, Zenbo ser ut att kunna bli en spännande produkt om den kommer ut i handeln. Men Asus styrelseordförande Jonney Shih vill mer än så och ser roboten som en vidareutveckling av pc:n, mobilen och internet of things, iot.

Läs också: Uppkopplad akupunktur och supersnabb grafik – följ med till Computex i Taiwan

– Fram till iot tycker jag att de flesta enheter har varit passiva. Jag tycker att tekniken borde utvecklas på samma sätt som djur, att de ska kunna röra på sig och bli mer proaktiva, säger Jonney Shih till IDG News.

zenbo robot

Att Asus kommer till skott just nu förklarar han med att tidpunkten är den rätta. Man har lagt ner mycket jobb, inte minst på att göra Zenbo lättillgänglig. Det är därför robotens ansikte består av en bildskärm som kan gestalta fler känslor än en traditionell robot. Det görs med hjälp av stora ögon och ett stort leende. Det kan jämföras med roboten Pepper från Aldebaran Robotics som har ett fast ansiktsuttryck och en bildskärm monterad på bröstet.

För att göra Zenbo användbar är Asus i full färd med att bygga appar avsedda för olika medlemmar i en familj och för olika åldersgrupper. Exempel är att läsa sagor för barn och att hjälpa äldre med telefonsamtal. Andra tillämpningar är att spela musik, hålla reda på recept och att styra en tv.

Läs också: Robotutvecklingen går i rasande fart – men var är nanorobotarna?

Receptexemplet är intressant med tanke på att det lyftes fram för hemdatorer redan på 80-talet. Då blev det ingen större hit, det kanske är dags nu, med en robot?

En anledning till att Asus förhandsvisade Zenbo på Computex är att väcka intresse bland utvecklare som man hoppas ska bygga alla möjliga typer av appar. Planen är att lansera Zenbo på riktigt senare i år, troligtvis i Taiwan till en början.