Augmenterad verklighet utan headset, exakt navigering och möjligheten att mäta avstånd med kameran. Googles Tango-teknik är här.

I går visade Lenovo upp sin mobiltelefon Phab2 Pro, ett monster på 6,4 tum, mängder av sensorer och en Snapdragon 652-processor. Telefonen har plats för dubbla sim-kort, 4GB arbetsminne och flashlagring på 64GB som kan utökas med upp till 128GB med ett microsd-kort. Den släpps i augusti med ett pris på 499 dollar.

Läs också: Så kan Googles Project Tango revolutionera din mobiltelefon

Att den dessutom stöder Tango innebär att telefonen har några extra sensorer jämfört med dagens mobiler. Med hjälp av dem kan den följa rörelser i rummet, den får en känsla för djup och den lär sig känna igen rum där den befunnit sig förut.

Det låter kanske som små förändringar, men de ger utvecklare en helt ny verktygslåda att jobba med. Det enklaste anvädningsområdet är att telefonen kan mäta upp exakta avstånd i den verkliga världen. Peka på ditt köksbords fyra hörn så vet mobilen exakt hur långa sidorna är.

Det i sin tur gör det möjligt att flytta verkliga objekt i en virtuell verklighet, och virtuella objekt i verkligheten. Ska du köpa en ny soffa? Då kan du testa att "lägga in" den i rummet och se hur den passar. Inte bara som stilbild, utan som ett objekt du kan gå runt och se från olika vinklar – i realtid.

Läs också: Video: Ett besök på museet med Googles Project Tango

På samma sätt kan ett spel i virtuell verklighet hämta in objekt från din omgivning. Monster kan gömma sig bakom soffan, och du behöver aldrig mer oroa dig för att gå in i en vägg – eftersom de syns i spelet.

Det är några av de mest uppenbara användningsområdena, men möjligheterna är många. Redan nu finns ett hundratal appar med stöd för Tango.