Google fortsätter sin storsatsning på företagskunderna. I går visade teknikjätten upp två verktyg som kommer att konkurrera med Microsofts Sharepoint.

Tydligast blir det i omdaningen av Sites. Google arbetar om sitt intranätverktyg från grunden och gör det enkelt att bygga tillfälliga projektsajter eller permanenta intranät utan att kunna skriva en rad kod.

Läs också: Här är Lenovos Phab2 Pro – första mobilen med revolutionerande Google Tango

Nya Sites-sajter byggs i en drag and drop-miljö där flera användare kan arbeta samtidigt, precis som i Google Drive. Google lovar också att det ska bli lättare att integrera dokument, kalendrar och annan information från företags molntjänster.

Google Sites.
Google Sites.

Den andra nyheten är Springboard, en söktjänst som samlar data från Googles samtliga tjänster. Det betyder att en och samma sökruta hittar dokument i Drive, inlägg i kalendern och utkast från Gmail.

Men Springboard är mer än sökfältet. Likt många andra Google-produkter använder sig företaget av maskininlärning för att föreslå information den tror att du letar efter, bland annat utifrån vad du skrivit in i kalendern.

Läs också: Snart är framtiden här! Google-grundaren Larry Page bygger flygande bilar

Och Google har större planer för appen. Springboards produktchef Ryan Tabone säger till IDG News att de på sikt vill väva in tredjepartstjänster och lokalt innehåll. I slutänden skulle appen kunna bli den språngbräda in i arbetsdagen som namnet antyder om.

Springboard ska släppas som app till Android och IOS, och som webbapplikation.

Både sökappen och nya Sites betatestas just nu, och Google for Work-administratörer som vill testa på någon av tjänsterna kan anmäla sitt intresse. Här finns betaprogrammet för Sprinboard och här finns Sites-betan.