Internet designades för att skicka paket från en avsändare till en mottagare men under åren har det utvecklats till en plattform för att leverera innehåll och tjänster mellan stora privata nät. För att klara det behöver man ha koll på sessionerna och säkerheten.

Därför har sådant som lastbalanserare, brandväggar, tunnlar och en mängd annat tillkommit för att klara kraven. Det skapar i sin tur en enorm komplexitet ute i näten.

– Det har fungerat i tjugo år men nu har vi nått en punkt där det helt enkelt inte fungerar längre, säger Andy Ory, vd på uppstickaren 128 till IDG News.

För att komma vidare har 128 tagit fram en lösning där de använder sig av deterministisk routing - vägen genom internet konfigureras genom ett antal kända parametrar. På så sätt ska det gå att hantera säkerhetsnivån så att den hamnar rätt när det skickas information mellan exempelvis ett företagsnät och Microsofts Office365-moln.

128 har därför skapat Linuxbaserad mjukvara för routing som kan köras på vilken server som helst. Mjukvaran ska vara gratis men licensieras ut och betalas efter hur mycket data som skickas genom de virtuella routrarna.

Läs också: Många fördelar med mjukvarudefinierade nätverk – men hur fungerar det egentligen?

Men det är inte den enda idé som lanserats i veckan.

Precis som 128 säger sig Barefoot Networks försöka lämna de principer som legat till grund för nätverk sedan 90-talet.

Barefoot har ägnat de två senaste åren åt att utveckla routerchipsen Tofino som sägs vara de snabbaste som finns - de klarar 6,5 terabyte per sekund. Men framför allt ligger företaget bakom ett nytt protokoll – PISA - som ger nätverksleverantörer stor frihet att utveckla ny mjukvara för växlar.

Barefoot Tofino
Barefoot Networks ligger bakom de revolutionerande routerchipsen Tofino.

För att protokollet ska fungera krävs det bara att det som kommer ut ur porten ser ut som ethernetpaket.

Läs också: Nästa generations nätverksskydd ställer höga krav på it-avdelningen

Det innebär enligt analytikern John Burke på Nemertes Research att protokollet går steget längre än mjukvarudefinierade nät.

Han är inte förvånad över de radikala idéer som nu skakar om den traditionella nätverkstekniken.

– Vi har blivit så oerhört beroende av it för att göra våra affärer så I dag kräver nästan alla att deras it-tjänster rullar utan avbrott och går snabbt att skala upp och ner, säger han till IDG News.