FreeBSD, och andra BSD-varianter, kan ses som de mindre kända kusinerna till operativsystemen i Linuxfamiljen. I grund och botten handlar det om samma sak, öppna Unixliknande operativ. En generell skillnad mellan BSD-varianterna och Linux är att de förra har mindre strikta licenser, gällande hur produkterna får användas.

I det specifika fallet FreeBSD handlar det om mer än att vara Unixliknande. Det brukar beskrivas som en direkt efterföljare till Unixvarianten BSD, som kallades BSD Unix och Berkely Unix.

Läs också: Microsoft omfamnar Mac och Linux när Dotnet öppnas

Det Microsoft har gjort är att göra ett FreeBSD-paket, en så kallad image, tillgänglig på molnplattformen Azure. Det är baserat på version 10.3 av FreeBSD som är den senaste skarpa versionen. Men Microsoft är angiven som utgivare, inte FreeBSD Foundation (en organisation som jobbar med vidareutveckling av FreeBSD).

Tanken med Microsoftvarianten av FreeBSD är naturligtvis att den ska köras på virtuella servrar på Azure. Microsoft har slängt med tillägg som ska underlätta kommunikation mellan FreeBSD och tjänster som finns tillgängliga på Azure. Microsoft har även gjort en del andra modifieringar som företaget har distribuerat till utvecklarna av FreeBSD, på sedvanligt öppen källkods-manér.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Att Microsoft är utgivare av FreeBSD är viktigt, eftersom det innebär att Microsoft erbjuder support, i alla fall om man kör Microsofts FreeBSD-variant på Azure.