Nyligen slutade Microsoft att ta emot bitcoin som betalning i Windows Store. Men det betyder inte att de inte gillar tekniken bakom den digitala valutan. I vintras lanserade de Blockchain as a service, BaaS, för sin molntjänst Azure. Sedan dess har de finslipat på funktionerna för att få det att fungera smidigt för företag som vill jobba med blockkedje-applikationer.

Resultat av det arbetet presenterades på onsdagen och går under namnet Project Bletchley, rapporterar IDG News. Där drar Microsoft upp riktlinjerna för deras vision för hur de ska bygga ut tekniken och ta vara på dess potential. I planerna ingår att få ut mer av den digitala liggaren med hjälp av mellanprogramvaror.

Ett nytt verktyg som presentades var Cryptlets. En serie tjänster som hjälper företag att ta in data från ett utomstående blockkedjesystem, utan att riskera deras egen säkerhet. Cryptlets kan skrivas i vilket programmeringsspråk som helst och körs i en säker container. Den andra nyheten är en samling mellanprogramvaror som gör det möjligt att lägga till tjänster som inte från början ingår i en blockkedja. Utöver de två redan nämnda verktygen lägger de också till identitets- och krypteringstjänster.

Läs också: IBM tar blockkedjan in i molnet – släpper mängder av applikationer som öppen källkod

Projekt Bletchley är en del i Microsofts ambition att vara en av de ledande leverantörerna av tjänster till kryptotekniken. Om ett företag vill satsa på blockkedjetekniken, så ska it-jätten vara det naturliga alternativet. Och genom att lansera de här mellanprogrammen gör de tekniken betydligt mer användbar för sina företagskunder.

Marley Gray, ansvarig för affärsutveckling och strategi, säger i en intervju att de nya verktygen påminner om datoranvändningen förändrades efter internet inträde. På samma sätt som företag la till mellanprogram för att hantera problem med arkitekturen i klientservrar, så kan de i dag leda till mer kraftfulla applikationer.

Läs också: Här är it-jobben du aldrig hört talas om – som blir glödheta imorgon

Om blockkedjetekniken visar sig vara en del av framtida affärsplaner har Microsoft redan nu skaffat sig en bra position på marknaden. Inte minst genom partnerskapet med R3 CEV, det stora samarbetet mellan 40 stora banker kring den nya tekniken.

Projektet ligger i startgroparna och fler nyheter är att vänta.