Prova på-antivirus, kassa mediaspelare och onödiga inställningsprogram. De stora tillverkarna har en förmåga att fylla sina datorer med skräpprogram, eller bloatware som de ofta kallas.

Men nu kommer en motrörelse för datorer fria från onödiga program. Det senaste exemplet är Microsofts nya verktyg Refresh Windows, som släpps till Windows 10 med Anniversary Update. Det ger användaren en helt ren ominstallation av operativsystemet, fritt från allt vad bloatware heter.

"Det här verktyget tar bort ALLA applikationer som inte finns med som standard i Windows, inklusive andra Microsoft-applikationer som Office. Det tar också bort förinstallerad mjukvara som tillverkarnas applikationer, supportappar och drivrutiner", skriver Microsoft.

Läs också: Förinstallerad mjukvara är inte bara irriterande – den är en allvarlig säkerhetsrisk

Windows Refresh blir en förlängd arm av en befintlig satsning, Microsoft Signature: en serie datorer från Acer och Lenovo som är helt fria från bloatware. Serien lanserades i tysthet redan 2012, men har tagit fart på allvar det senaste året.

Tills nyligen såldes datorerna bara i Microsofts egna kanaler här i Sverige, men i april fick Elgiganten lov att sälja Signature-serien i sina butiker i Norden. 

microsoft signature
Microsoft Signature Edition är beteckningen på en serie datorer som är garanterat fria från alla slags skräpprogram, eller bloatware som det också kallas.

– Det viktiga är att man har möjligheten att få en helt ren dator från början. Inte bara för privatpersoner, det kan vara bra för företagskunder också. It-avdelningen behöver inte ställa om alla datorer man köpt in, säger Mark Hammarberg som är försäljningschef för data på Elgiganten.

Varför tror du att den här satsningen kommer just nu? 
– Microsoft har ganska nyligen lanserat Windows 10, och vill nog framförallt få folk att förstå hur bra det är, även kontra Apples programvara. Här får man verkligen bara operativsystemet och får se hur pass bra Windows 10 är i sig självt.

Elgiganten började med en dryg handfull modeller, och kommer inom kort att ha 20-25 Signature-datorer i sortimentet. De flesta ligger i den lite högre prisklassen, men nu försöker man ta in även budgetalternativen.

– Det ska bli spännande att se hur många procent av försäljningen de här datorerna står för om ett halvår eller så, om trenden håller i sig. Vi tror väldigt mycket på det och tror att det här är en framtid för pc:n, säger Mark Hammarberg.

Asus hakade också på tåget nyligen med laptopserien Asus Pure. Tanken är densamma som Microsoft Signature: öka prestandan genom att skära bort dödköttet.

Men inte nog med att bloatware tar plats och tuggar minne. De är säkerhetshot också. Den senaste påminnelsen kom när Lenovo för ett par veckor sedan larmade för säkerhetshål i sin egen mjukvara Accelerator Application – ett program som ska hjälpa andra applikationer att starta snabbare.

Läs också: Ännu fler inbyggda säkerhetsrisker – nu i datorer från Lenovo, Dell och Toshiba

Händelsen ger också en fingervisning om hur onödiga den här typen av program är. Istället för att täppa till säkerhetshålet uppmanar Lenovo användarna att helt enkelt ta bort Accelerator Application.

– Det första vi gör när vi köper en dator idag är att blåsa rent den och installera en ny fräsch version av operativsystemet utan bloatware. Om en tillverkare kan göra det åt en är det ett väldigt bra steg, säger säkerhetsexperten Marcus Murray på Truesec.

Det är inte bara bra för privatpersoner. Den traditionella gången där it-avdelningen rensat arbetsdatorerna på allt som inte hör hemma är borta, och många företag har anammat byod.

– Vi har en ny verklighet. Det är inte längre så att alla företag har unisont konfigurerade datorer som man själv installerat. Det är en ny värld där man plockar med sig sin egen laptop, framförallt om du tittar på unga nya startupbolag där personalen ofta bara får pengar att köpa en dator för, säger Marcus Murray.