PHP som språk är en vattendelare vad gäller åsikter, antingen brukar folk älska det eller håna det. Men rent popularitetsmässigt har användningen varit stadig de senaste åren.

Om man ska tro Tiobeindexet för programmeringsspråk så är PHP det sjätte mest omtalade programmeringsspråket. Det har legat på en stadig nivå sedan början av 2014, efter ett rejält tapp under slutet av 2013.

Men nu kanske det kan bli ett ökat intresse, med lanseringen av version 3 av PHP-ramverket Zend Framework. Den största nyheten är rejält förbättrade prestanda. Tester visar att den nya versionen bjuder på fyra gånger bättre prestanda med PHP 5 och på ännu större förbättringar med version 7 av språket. Det säger i alla fall Matthew Weir O'Phinney på Rogue Wave Software som är projektledare för Zend Framework, till IDG News.

Läs också: Fokus på Javascript för nya Eclipse - här är nyheterna

En annan nyhet i Zend Framework 3 är att mikroramverket Expressive för att bygga mellanprogram ingår. Ett exempel på funktionalitet är att hantera hur meddelanden skickas mellan olika mellanprogram.

Enligt utvecklarna av Zend Framework har paket som ingår i ramverket installerats mer än 59 miljoner gånger. Version 3 finns tillgänglig för nedladdning.