Att R ökar i popularitet är tydligt. Ett skäl till det är ett stort utbud av färdiga lösningar. Microsoft har plattformen R Server, som är baserad på inköpta Revolution Analytics, i sortimentet.

Nu släpper man även den enklare gratisvarianten R Client. Den förhåller sig till R Server på ungefär samma sätt som databasen Sql Server Express till fullödiga Sql Server Enterprise, skriver IDG News.

Läs också: Så drar Microsoft kunderna längre ner i licensträsket med nya Windows Server 2016

R Client är inte en strikt bantad version av R Server, men bygger till stor del på samma kodbas. Ett exempel är att ScaleR-tekniken för att utnyttja flera processorkärnor finns med.

Men det finns en del begränsningar med R Client. Ett exempel är att alla data som ska hanteras måste rymmas i minnet på datorn som används. Det går att komma runt den begränsningen om man har tillgång till en R Server-instans, men då känns det som man lika gärna kan använda den till att börja med.

En mer allvarlig begränsning är att enbart två trådar kan användas för att köra ScaleR-jobb. Sammantaget gör de här begränsningarna att R Client inte är särskilt lämpad för hantering av stora datavolymer. R Client är dessutom bara tillgänglig på Windows.

Läs också: Microsofts nya knep för att få företagen att älska Surface

Syftet med R Client är uppenbart att ge intresserade en chans att känna på de lösningar som finns i R Server, utan att behöva lägga ut några pengar. I vissa fall kanske det även är en lösning för produktion. All dataanalys handlar inte om big data.