Efter en lång gratiskampanj började Microsoft ta betalt för Windows 10-uppgraderingar den 29 juli 2016. Men det finns fortfarande ett knep för att få operativsystemet gratis.

Alla som använder sig av Windows hjälpmedelsfunktioner – verktyg som underlättar för personer med funktionsnedsättning – kan alltjämt skaffa Windows 10 gratis. Fast Microsoft kontrollerar inte om du verkligen gör det.

Läs också: Microsoft slutar med fula tryck-på-krysset-knepet för uppgradering till Windows 10

Via en kampanjsajt går det fortfarande att fixa en gratis uppgradering till Windows 10. Vill du köpa en helt ny licens skulle det istället kosta minst 1 299 kronor via Microsofts webbutik.

Erbjudandet stod länge utan deadline, men i slutet av oktober meddelade Microsoft att det fått ett bäst före-datum, rapporterar vår systersajt Computerworld. Den 31 december 2017 kommer kampanjen att upphöra – så det gäller att passa på.

Kryphålet kan också ses som ett led i Microsofts fortsatta strävan efter att få över alla kunder till Windows 10. Efter ett par år på marknaden ligger operativsystemet fortfarande en bra bit efter Windows 7 i marknadsandelar.

Statistikföretaget Net Applications bedömmer att Windows 10 hade en marknadsandel på dryga 29 procent i september 2017. En ökning med knappt sju procentenheter på ett år. Samtidigt kör fortfarande drygt 47 procent av alla datorer Windows 7.

Läs också: Microsoft är framtidssäkrat! Starfleet kör Windows i nya Star Trek: Discovery

Konkurrenten Statcounter ger ett något mindre glapp mellan operativsystemen. De beräknar att Windows 10 hade en global marknadsandel på drygt 39 procent i september 2017, mot knappa 44 procent för Windows 7. I Sverige är Windows 10 dock störst sedan juni 2016.