När Windows 10 Creators Update släpptes i somras upptäckte vissa användare att de inte fick ladda ned uppdateringen. Orsaken var hårdvaran i datorerna – och det var nog bara början.

Hittills har det bara handlat om ett fåtal modeller. Fyra processorer i Intels Atom-familj som kallas ”Clover Trail” och som chippjätten inte längre har support på.

I det fallet betyder det att den som har otur att sitta på en dator med Atom-processor får nöja sig med Windows 10 Anniversary Update, och säkerhetsuppdateringar som kommer att skickas ut till och med januari 2023.

Läs också: Tummen ner för Windows 10 S

Den senaste versionen av Windows 10, Fall Creators Update, verkar inte ha kastat några nya processorer framför tåget. Men Microsoft öppnar onekligen upp för möjligheten, konstaterar vår systersajt Computerworld.

”Vi har konstaterat att det krävs en kombination av supportad hårdvara, drivrutiner och firmware för att få en bra Windows 10-upplevelse, vi har därför uppdaterat vår livscykelpolicy för att stämma överens med supportperioden för en given enhets hårdvara”, skriver Microsoft i ett uttalande.

Vad betyder det rent krasst?

Förmodligen att vi måste börja hålla koll på att datorns komponenter inte bara har prestandan att köra Windows 10, utan också har fortsatt stöd från tillverkarna. Just Intel har en lång lista processorer som inte längre får support, vissa av dem släpptes i handeln så sent som 2011. Kommer även de på sikt att fasas ut?

Läs också: Sista chansen! Snart kan du inte ladda ner Windows 10 gratis

Det är förstås också möjligt att Microsoft främst vill bli av med just Atom-processorerna. Chippen slog aldrig igenom på bred front och Intel lade i princip ned serien förra året.

Microsoft har också nyligen publicerat en guide till användare som vill köpa så ”säker” hårdvara som möjligt till sin Windows 10-dator. Det är komponenter som rimligtvis kommer att ha fortsatt stöd under en längre tid, och kanske även kan fungera som en fingervisning för den som vill ha en dator med fortsatta uppdateringar.