Uppdateringen Fall Creators Update av Windows 10 har börjat rullas ut i dag. Det finns en hel del nyheter, som ett uppiffat användar­gränssnitt. För yrkesverksamma bör löften om förbättrad säkerhet vara intressant.

Det handlar bland annat om följande:

Enklare med Cortana
Inställningar för den digitala assistenten Cortana återfinns numera i den vanliga inställnings­appen. Det gäller även inställningar för säkerhet.

Cortana

Läs också: ÅF slukar Inuse och skapar designjätte: "Ingen annan är i närheten"

Säkerhetsanalyser
Efter att ha avslutat vidare­utvecklingen av säkerhets­verktyget EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) förra året har Microsoft åter­upplivat en del av dess funktioner i Fall Creators Update. De flesta av dem är aktiva som standard, men de kan administreras separat.

App & Browser Control
Exploit Protection

Läs också: IOS-utveckling – den sista Sovjetstaten?

Stäng av telefonen
Numera finns även telefon­inställningar med i den vanliga inställnings­appen. Där kan man avsluta en koppling mellan en smarttelefon och datorn i fråga, vilket gör att vissa säkerhets­problem adresseras. Det gäller till exempel Android­telefoner som kommunicerar med en Windows-pc.

Phone

Läs ocksåDatorer är värdelösa på tid – det leder till stora problem

Skydda mapparna
Numera går det att ange att bara vissa applikationer kan komma åt och ändra filer i vissa mappar. Inställningen görs i appen för säkerhets­inställningar.

Virus & Threat Protection
Virus & Threat Protection Settings
Controlled Folder Access

Läs ocksåGoogle vill rensa i driftsdjungeln med ny metadata-standard

Enklare återställning
Nu går det att initiera återställning av lösenord direkt från låsskärmen i Windows, om man loggar in med någon typ av Microsoft­konto. Tidigare var man tvungen att göra det från en annan klientenhet.

Password Reset

Läs också: Tesla återkallar 11 000 bilar av Model X

Stäng in Edge
I varianten Enterprise Edition av Windows 10 går det att köra webbläsaren Edge i en egen virtuell maskin. Det ska göra att skadlig kod bara kommer åt den virtuella maskinen.