I ett års tid har Microsoft på olika sätt försökt få användarna att uppgradera sina operativsystem till senaste versionen Windows 10. Det har varit gratis, fram tills nu, de har plockat bort support för äldre system, de har vänligt men bestämt påmint användarna om uppdateringsmöjligheten och enligt vissa mer eller mindre tvingat folk att byta upp sig. Metoderna har inte alltid uppskattats, men tycks ha gett resultat.

För när de nu ser tillbaka på året som gått visar det sig att nästan en av fyra Windowsdatorer körs med programvaran. En rekordomställning, pådriven av framför allt gratiserbjudandet för både konsumenter och företagskunder, skriver IDG News.

Läs också: Windows 10 Anniversary Update är ute – här är nyheterna

När amerikanska analysföretaget Net Applications gjorde sin granskning av marknaden i juli såg de att Windows 10 fanns på 21,1 procent av världens persondatorer. Begränsar man sig till enbart Windowsdatorer är det nästan en av fyra datorer som har senaste versionen, 23,5 procent. Skillnaden mellan de olika användarandelarna beror på att Windows kort och gott inte körs på 100 procent av alla pc-datorer, utan ”bara” 90 procent.

Ökningen under juli månad var ungefär två procentenheter, något högre än månaden innan men ändå lägre än rekordmånaden maj, vilket var årets bästa. Flest uppgraderingar såg augusti 2015, då operativsystemet precis kommit ut på marknaden.

Nu står det också klart att Windows 10 med rätt goda marginaler slog rekordet som sattes av dess äldre syskon Windows 7 hösten 2010. Efter sitt första levnadsår kördes sjuan på 20,1 procent av alla Windowsdatorer, och 18,9 procent av alla persondatorer på vår planet.

Procent i all ära, men hur många datorer handlar det om egentligen? Svaret på den frågan kan man få om man kombinerar Net Applications beräkningar med Microsofts uppskattningar. De säger att 1,5 miljarder datorer kör någon av deras Windowsversioner. Det skulle betyda att 352 miljoner datorer nu kör Windows 10. 32 miljoner fler än efter mätningarna i juni. Alltså drygt en miljon uppgraderingar varje dag under en månads tid. Låter det mycket? När Windows 10 var nytt låg uppgraderingstakten på ungefär fyra miljoner varje dag under första hela veckan efter lanseringen den 29 juli 2015.

Läs också: Snart fylls startmenyn i Windows 10 med reklam

Microsofts egna siffror är lite högre, men de räknar också in surfplattor, smarta telefoner och spelkonsolen Xbox. I slutet av juni sa de att 350 miljoner enheter körde programvaran.

Den senaste månadens ökning bekräftas även från andra håll. Data från Digital analytics program sa att Windows 10 körs på 28,1 procent av Windowsdatorerna, upp 2,5 procentenheter från juni. Deras data kommer dock främst från USA då de främst spårar besökare till sidor som körs av amerikanska myndigheter. Men siffrorna visar ändå på en rusning de sista veckorna innan gratiserbjudandet gick ut.