Det är en teknik som långsamt väntas breda ut sig på bred front i framtiden – att använda ögonskanning för att logga in i sin smartphone eller pc. En infraröd skanner läser av iris och verifierar användaren genom krypterad information som finns lagrad i enheten.

Det här är ett anmärkningsvärt nytt inslag i Samsungs nya Galaxy Note7 som lanserades i tisdags, som har just en ögonskanningsfunktion som kan användas för att logga in. Det ger en lätt otrevlig känsla när blixten av ljus projiceras mot ögat, skriver IDG News, som testat telefonen – men den här formen av biometrisk autentisering är säkrare än till exempel fingeravtrycksavläsning, enligt experter.

Läs också: Blygsam återhämtning på mobilmarknaden med Samsung som stark etta

Galaxy Note7 är inte den första telefonen med den här funktionen. Fujitsus Arrows NX F-04G och Microsofts Lumia 950 XL lanserades båda förra året. Och ögonskanners väntas också finns i Apples telefoner från och med 2018.

Microsoft satsar på ögonskanning genom sitt Windows Hello, ett system för biometrisk autentisering som också innefattar bland annat fingeravtrycksavläsning, och där målet är att göra lösenorden överflödiga.

Iris-skanning har använts under många år för att verifiera identiteter, inte minst på flygplatser. Men tekniken har brister. Den kan inte användas på blinda människor eller personer med grå starr. Den kan inte heller användas om ljuset är dåligt och den kan störas av till exempel ögonfransarna.

Läs också: Det här nya chippet gör toppmobilerna ännu snabbare

När det gäller smartphones kommer tekniken först att dyka upp på de dyrare modellerna. Eftersom tekniken fortfarande är ganska ny är den dyrare, och kräver dessutom en mer kraftfull processor än vad som finns i budgettelefonerna.

Samsung arbetar nu med företag som Bank of America för att integrera iris-skanning i deras mobila bankupplevelse genom Note7, men det återstår att se hur det arbetet fortskrider. De säkerhetsexperter som IDG News har talat säger emellertid att irisskanning är bättre än fingeravtrycksavläsning, eftersom du inte lämnar avtryck efter dig med ögat som du gör med fingrarna. Samtidigt visar forskning att ögonskanningsteknik kan manipuleras. Dessutom är hälsofrågan relaterad till ögonskanning fortfarande okänd.