I våras tillkännagav Google nästa steg i sin plan för Chrome OS: Chromebook-datorerna ska få tillgång till hela Androids enorma appbibliotek.

Än så länge har bara ett fåtal utvecklare fått tillgång till utbudet, men nu rullas det sakta ut. I går släpptes Google Play Store till ett fåtal utvalda datorer – Asus Chromebook Flip, 2015 års Chromebook Pixel och Acer Chromebook R11 C738T. Fler modeller kommer att släppas på senare under 2016.

Läs också: Nu väntar en explosion av Android-appar för populära Chromebook

Det som krävs nu är att Android-utvecklare ger Chromebook lite kärlek och finputsat apparna för det större formatet. Då skulle Chrome OS kunna bli en ordentlig konkurrent till Windows 10.

PC World har listat sju stycken applikationer som skulle kunna förvandla en Chromebook till en fullgod jobbdator.

1. Microsoft Office

Eftersom Office-sviten är ett måste på många arbetsplatser, är det också ett måste för Chrome OS att ha en välfungerande version. Till och med Google själva använde Word för att demonstrera Android-apparnas förträfflighet på utvecklarkonferensen I/O i våras.

Microsoft å sin sida vill inget hellre än att sälja Office 365-licenser, och kommer därför säkerligen att lägga tid på Chrome OS trots att operativsystemet blir en konkurrent. Hellre Chromebook och Office än en dator helt fri från Microsoft-produkter, eller hur? 

2. Adobe Lightroom

Visst finns det grundläggande bildbehandlingsprogram till Chromebook redan i dag, men de täcker bara upp det allra nödvändigaste. Om Adobe vässar sina redan skarpa Android-appar lite till kan Chrome OS få tillräckligt bra bildbehandling för att de flesta användare ska nöja sig.

Läs också: Boom för Chromebook – men Google vill se mer

3. Spotify

Hittills har Chromebook-användare fått nöja sig med den i sina bästa stunder svajiga webbapplikationen. Android-appen är vida överlägsen och kan göra det betydligt trevligare att knacka kod till ett soundtrack.

4. Fler webbläsare

Sjukt nog sägs Firefox och Androids andra webbläsare fungera finfint på Chrome OS. Möjligheten att fritt välja webbläsare (även om majoriteten säkert glatt kör vidare på Chrome) är viktig, inte bara för att det är något vi gillar att göra – många behöver använda en specifik webbläsare på jobbet. Dessutom är det bra för öppenheten och valfriheten att Google inte låser operativsystemet till sin egen webbläsare.

Läs också: Chrome krossar Microsoft – nu har webbläsaren över halva marknaden

5. AutoCAD

Om AutoCAD och andra liknande verktyg kan anpassa Android-apparna till formatet öppnas Chromebook upp som en möjlighet för en lång rad yrkesgrupper. Att många av de vassare datorerna med Chrome OS dessutom gar pekskärmar och möjlighet att använda styluspennor skadar inte heller.

6. Google Now

Hur Google Now kan vara så styvmoderligt behandlat i företagets eget operativsystem är ofattbart. Med med Android-appen ombord kan man på allvar börja använda Now som ett nav för alltifrån nyhetsuppdateringar och sportresultat till notiscenter och röstsök.

Läs också: Acer släpper oförstörbar, vattentät Chromebook för klantiga företagskunder

7. Twitter

Många av oss måste hålla koll på Twitter vare sig vi vill det eller ej. På Chrome OS betyder det i dagsläget ett val mellan det begränsade webbgränssnittet eller överväldigande Tweetdeck. Med den betydligt bättre utformade Android-appen blir Twitter betydligt mer lätthanterat.