I fredags fyllde Microsofts mycket uppmärksammade operativsystem Windows 10 ett år. Jisses vad tiden går. I tisdags kom deras födelsedagspresent till användarna i form av Windows 10 anniversary update. Med miljoner användare är det svårt att glädja alla, men här listar IDG News fem saker som företagskunderna bör veta om jubileumsuppdateringen.

1. Ingen av-knapp på Cortana

Cortana är inte längre bara en virtuell assistent som kan komma med väderprognosen. Nu utgör hon mer eller mindre kärnan i operativsystemets sökfunktion. Men kan inte längre stängas av. Off-knappen är borta.

”Bottar är de nya apparna”, ord från Microsofts vd Satya Nadella från utvecklarkonferensen Build tidigare i år. Redan där gick det att ana vilken väg han såg framför sig. För den personliga assistenten är verkligen i fokus i jubileumsuppdateringen.

Läs också: Video: Här är nyheterna som lockar i Windows 10 Anniversary Update

Cortanas nya centrala roll betyder att de tar ett steg mot mer interaktion baserad på naturligt språk, mellan Windows och användaren. Istället för att använda startmenyn eller använda enskilda appar kan Cortana fungera som en brygga mellan systemen. Och hjälpa användarna att få saker och ting gjorda.

Hur mycket man får ut av Cortana beror på hur mycket man är villig att lämna ifrån sig. Får assistenten tillgång till alla appar och information kommer hon få en bättre uppfattning om dina vanor och bli smartare allt eftersom.

Nej, Cortana går inte att stänga av efter uppdateringen. Men det går att begränsa vilken information hon tar del av och det går att göra henne mindre närvarande. Logga ut och förvägra henne personlig information. Låt Cortana vara en enkel sökmotor i stället för en personlig assistent.

Ambitionen med Windows 10 är att den ska överlappa samtliga enheter, telefon – surfplatta – dator. Missar du ett samtal, dyker ett meddelande om det upp i datorn. Eller be assistenten, via datorn, att skicka ett sms om du är sen till ett möte.

Det som fortfarande känns främmande för många människor är att prata med sin telefon. För att vi ska börja ge instruktioner till virtuella assistenter i kontorsmiljö, eller ens när vi jobbar hemifrån, krävs det nog att vi ändrar vårt beteende och inte minst vanor.

2. Förstärkt säkerhet

Säkerhet är anledningen till att företag vill uppgradera till Windows 10. Det säger Rob Epstein, marknadsansvarig för Windows i Storbritannien. Vilket kanske inte kommer som en överraskning med tanke på att förlagan Windows 7 nu har ett par år på nacken. För man kommer bara så långt på lagningar och uppdateringar.

­– Säkerhetslandskapet ser inte likadant ut nu som då och hoten som finns har förändrats enormt under den tiden, säger han.

Amerikanska försvarsdepartementet tillhör en av de organisationer som utsatts för flest attacker i hela världen. De ska uppgradera närmare fyra miljoner enheter till Windows 10 under det kommande året. Och då framför allt för att få tillgång till funktionen Device guard säger Rob Epstein. Denna säkerhetsvakt gör att företag kan stänga ner hårdvara för att skydda sig mot skadlig kod och kontinuerliga hackarattacker, så kallade Advanced persistent threats, APT.

Läs också: Windows 10 slår rekord - finns på var femte dator världen över

Med anniversary update följer en rad funktioner som hjälper företag och organisationer att upptäcka hot. De kommer i form av Defender advances threat protection som ska ge it-säkerhetsteamet en bättre överblick av de attacker och intrång som kan riktas mot företaget. Med följer också möjligheten att på ett bättre sätt dela upp företags- och persondata i takt med att allt fler anställda använder datorer och telefoner även utanför jobbet. Den funktionen går under namnet Windows information protection, informationsskydd kort och gott.

De har också gjort förändringar i den biometriska inloggningen som i och med uppdateringen också ska fungera i webbläsare Edge och enskilda Windowsappar. Bort med lösenord, in med fingeravtryck och ansiktsigenkänning.

3. Ink – något mer än penna och papper

Pennans vara eller icke vara i datorsammanhang har debatterats friskt under årens lopp. Idiotförklarats, dödförklarats och återuppstått. Framöver kommer skrivverktyget för Surface ha en central plats i Windows 10. Pennan ska finnas där som ett alternativ för den som så önskar.

– Vi har visserligen visat stöd för pennan tidigare också, men nu försöker vi bädda in den ytterligare i operativsystemet. Vi vill göra det lättare att använda penna och papper. Det ska bara vara att öppna maskinen och börja skriva, säger Rob Epstein.

Detta låter ju misstänkt likt redan existerande verktyg, som just penna och papper. Men vill man göra mer än bara anteckna följer ytterligare funktioner med i denna digitala version. Genom ett klick på blåtandspennan startar arbetsytan på enheten. Börja skriv i dokument eller på en post-it och dela sedan med kollegorna via Onenote, Dropbox eller någon annan app som används för att dela filer inom företaget.

Ink kan känna igen vissa ord och identifiera dem som handlingsord, ord som går att agera på. Som ”i morgon” – ordet går att högerklicka på och Cortana kan sedan skapa en händelse i kalendern. Skriver du in ett flightnummer kan Cortana också söka i Bing efter information och uppdatera dig om det är några förändringar som påverkan resan.

För att använda Ink krävs en Surface-enhet och pennan säljs separat för omkring 500 kronor. Förhoppningen är att tredjepartsutvecklare ska ta fram appar som kan interagera med skrivverktygets öppna API.

4. En gottepåse varje år

Troligen, om man får tro branschexperter, så kommer Microsoft släppa en större uppdatering, så kallad feature update, varje år. Detta för att de rör sig mer och mer mot en kontinuerlig uppdateringscykel, något de kallar Windows-as-a-service. Lite som Apple jobbar med Ios.

De här uppdateringarna ska dock inte tvingas på företagskunderna säger Rob Epstein. Det kan gå ett par år mellan det att en större uppdatering finns tillgänglig, till det att ett företag är redo att genomföra den. Så det ska inte vara någon brådska och det går bra att hoppa över en uppdatering.

5. Vassare Edge

Föga förvånande säger Microsoft att deras webbläsare Edge är den snabbaste på marknaden. Ett påstående inte alla är beredda att skriva under på. Men de har ändå finputsat webbläsaren och lagt till en del förbättringar. Snabbare, säkrare och snällare mot batteriet säger Rob Epstein.

Gratisskeppet seglade i fredags och nu är det betalning som gäller om man vill uppgradera sin sjua till en tia. Det finns några kryphål, men de lär inte vara för evigt.