Tusentals flygplan korsar dag och natt världshaven och kontinenterna. Tillhör du dem som undrar vart de är på väg är Stratux-projektet troligen helt i din smak. För tack vare att elektronik inte längre behöver kosta en förmögenhet, eller ta upp halva garaget, går det att bygga sin egen mottagare som kan berätta allt du vill veta om farkosterna i det blå.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Okej, det finns särskilda webbsidor som gör precis det. Men visst är det roligare att bygga på egen hand? Just den här tar ungefär en timme att få ihop och kostar omkring 1 000 kronor.

raspberry pi flygplan

Spårningsanordningen tar emot och avkodar data som skickas via flygplanets transponder, en radarsvarsändare som kallas ads-b. Det gör att planet går att spåra, var det befinner sig, höjd, hastighet och annan information som kan tänkas vara spännande.

Det går att köpa en färdig ads-b-mottagare för 8 500 kronor. Men mottagaren som byggs i Stratuxprojektet använder en Raspberry Pi 3, kortdatorn som blivit alla hobbyutvecklares bästa vän.

Ads-b skickar ut signaler på två frekvenser, 978MHz och 1090MHz, således behövs två radiomottagare. För det används ett par begagnade donglar för digital-TV och några antenner. Mjukvaran för att avkoda sändningarna kan laddas ner från projektets hemsida och installeras på en MicroSD som sätts in i kortdatorn. På hemsidan finns också hela inköpslistan.

Läs också: Raspberry Pi Zero blev just ännu bättre med en efterlängtad accessoar

När allt är installerat och färdigbyggt är det bara att ansluta Raspberry Pi till en telefon eller surfplatta. Och ladda ner ett program som gör om signalerna och informationen till något vettigt som går att förstå. Som att visa planet på en karta. När IDG News testade använde de Fltplan, som finns gratis i Appstore.

raspberry pi flygplan

Om allt fungerar ska det nu gå att se var du själv befinner dig och vilka plan som befinner sig i ditt geografiska område. Genom att klicka på något av dem kommer mer information, som höjd och hastighet.

Som sagt, det går alldeles utmärkt att hitta precis samma information på sidor som Flightradar24. Men det ligger en viss tillfredställelse i att veta att man byggt mottagaren själv. Och sen är det roligt också.