Alla sätt är bra utom de dåliga. Och bara för att en dator är bortkopplad från internet och andra nätverk innebär det inte att den är 100 procent säker. Forskare har nämligen hittat ett sätt att komma åt data med hjälp av mekaniska ljud från datorns hårddisk.

Kanske inte det bästa sättet att gå tillväga, skriver IDG News, eller det mest praktiska. Men metoden har tagits fram för att komma åt de system som så att säga fallit mellan brottslingarnas stolar. Alltså datorer utestängda från nätet.

Läs också: Trådlöst bilhack kan låsa upp 100 miljoner Volkswagenbilar

Forskare vid Ben-Gurion universitetet i Israel har studerat hur de med hjälp av ljud kan ta fram informationen från datorerna. I juni visade de hur till och med fläkten kan kontrolleras och i hemlighet skicka ut information, inklusive lösenord och krypteringsnycklar.

Av forskningsrapporten framgår att även en dators hårddisk kan generera tillräckligt med ljud för att avslöja samma information. Hur gick det till? Forskarna manipulerade hårddiskens mekaniska läsarm så att den skapade binära signaler.

I vanliga fall är det bara information från själva hårddisken som avläses. Men när den används orsakar den också en hel del ljud på olika frekvenser. Och dessa ljud bestämde sig forskarna att undersöka närmare.

De utvecklade en typ av skadlig kod som går under namnet Diskfiltration. Viruset kan infektera Linuxbaserade datorer och ta över kontrollen av hårddisken. För att spela in ljudet som genereras använde de en Samsung Galaxy S4 för att logga och låsa upp krypterade signaler.

Läs också: Hoppsan! Microsoft har råkat läcka en nyckel som låser upp Windows-enheter

Experimentet visade att hacket skickade tillräckligt mycket information för att till exempel lösenord skulle avslöjas. Dock är sändningshastigheten rätt långsam, bara 180 bitar i minuten. Inte heller räckvidden var särskilt omfattande, signalen når bara upp till 180 centimeter.

Metoden är dock inte utan fördelar, för de som har onda avsikter vill säga. Den är nämligen svår att upptäcka. Kriminella hackare skulle kunna infektera en dator med hjälp av en usb-sticka och i det fördolda komma över data bara genom att lyssna på ljudet.

För att skydda sig mot den här typen av attacker rekommenderar forskarna att ssd-diskar används i känsliga datorer, eftersom de inte har några rörliga delar.