Under sommaren har operativsystemet Windows 10 firat ett år. Och då passade Microsoft på att köra ut en rejäl uppdatering av systemet, Anniversary Update. Men det har inte varit utan problem. Rapporter om datorer som fryser, eller hänger sig, har kommit in efter att uppdateringen installerats.

I ett blogginlägg beskriver Microsoft problemet som påverkar system där Windows 10 installerats på en ssd-disk, och har appar och data lagrad på en separat enhet. I kommentarerna berättar användare hur de ett flertal gånger försökt göra om uppdateringen men utan att bli av med låsningen.

Läs också: Microsoft lovar fler uppdateringar av Windows 10 nästa år

De första rapporterna om felet dök upp på Reddit i början av augusti. En användare beskriver hur hela systemet låste sig kort efter att han loggat in och ett meddelande om att Windows inte svarar.

Microsoft säger att de jobbar på att hitta en lösning. Tills den är klar finns en tillfällig bot: rekommendationen är att tillfälligt avinstallera Anniversary Update och gå tillbaka till tidigare versioner av operativsystemet. Den möjligheten är dock bara ett alternativ i tio dagar efter installationen.

Har de tio dagarna passerat skriver de att användaren kan logga in via Safe mode och därefter flytta program och data till samma disk som operativsystemet.