Efterfrågan på snabba och flexibla lagringslösningar finns inte bara hos stora företag. Även små och medelstora företag har behov av att snabbt kunna köra nya program, utan att för den sakens skull behöva anställa särskilda lagringsexperter. För de som söker sådana lösningar väntar goda nyheter: utrustningen är på väg nedåt på prislistan.

HP Enterprise prispressar nu två av de stora trenderna inom lagring: mjukvarudefinierad lagring och flashlagring. Med mjukvarudefinierad lagring får företagen hjälp att få fram rätt lagring för varje applikation, även då förändringen måste ske snabbt. Flashlagring ger extra snabbhet, oavsett vilken utformning företaget valt.

Läs också: Lagringskartan ritas om – gigantiskt skifte väntar

Två av företagets lagringssystem ligger nu ute i billigare versioner, Store Virtual 3200 och MAS 2042.

HPE släppte de första lösningarna i Store Virtual-serien för två år sedan och i dag finns omkring 200 000 installationer. Systemet erbjuder delad lagringskapacitet med HPE:S Proliant-servrar och hyperkonvergerad hårdvara, men hjälp av företagets mjukvara Synergy.

hpe lagring
HPE MSA 2042 är en nytt lagringssystem som ska göra flashlagringstekniken tillgänglig även för lite mindre företag.

Fram till nu har Store Virtual-systemet kostat hundratusentals kronor och haft många terabyte kapacitet. Den mindre versionen Storevirtual 3200 som nu släpps har en kapacitet på minst 1,2 TB och ett grundpris på cirka 50 000 kronor. Enligt HPE är detta en väg in för små- och medelstora företag som vill komma igång med mjukvarubaserad lagring, slå samman arbetsbördan och gradvis gå över till ny infrastruktur. Priset är hälften av vad ordinarie version kostar.

Läs också: Samsung dubblar kapaciteten – med en ssd på hela 32 TB 

Den främsta anledningen till att de kunnat få ner priset är att processorn bygger på ARM istället för x86-teknik. Och det är en lösning som kan bli vanligare i HPE:s produkter, för företaget har för avsikt att fortsätta utforska möjligheterna med ARM-chipp.

Flashlagring är del två av de produkter som ska locka kunderna till företagets tjänster. MSA 2042 är den senaste medlemmen bland MSA-produkter och som inkluderar en ssd-disk med 800 GB i kapacitet samt mjukvara för flashlagring som standard. Priset är omkring 83 000 kronor.