Nu är det slut på valfriheten. Från och med oktober är det en ny uppdateringsmodell som gäller för de äldre versionerna av Microsofts operativsystem, Windows 7 och Windows 8.1. Tidigare har det gått att välja vilka lagningar som ska användas, nu är det nya rutiner, rapporterar IDG News.

”Historiskt har vi släppt individuella lagningar, vilket gjorde att man kunde välja vilka uppdateringar som skulle köras. Men det blev för fragmenterat där olika datorer kunde ha olika uppdateringar installerade, vilket kunde leda till en rad potentiella problem”, skriver Nathan Mercer, produktmarknadschef på Microsoft i ett blogginlägg.

Läs också: Säkerheten i Windows 10 får beröm – av hackarna

Istället kommer säkerhets- och prestandauppdateringar ske kumulativt, alltså uppdateringar som innehåller alla tidigare utgåvor tillsammans med nya lagningar. Men det betyder också att de inte går att dela upp den i olika delar.

Uppdateringsschemat är hämtat direkt från Windows 10 som kört samma modell sedan starten. När operativsystemet släpptes förra sommaren meddelade Microsoft, klart och tydligt, att det var allt eller inget som gällde. Antingen accepterar användaren hela uppdateringspaketet, eller inte. Det var inte längre möjligt att välja vissa lagningar och tacka nej till andra. Men det betydde också att användare inte längre kan säga nej till uppdateringar som kan vara skadliga eller innebära problem. En nyhet som inte uppskattades av alla användare.

Sedan tidigare gäller samma modell för uppdateringar som inte rör säkerhet, till exempel lagning av buggar som inte riskerade skada systemet. Framöver kommer alla äldre versioner, med undantag av Vista, som fortfarande har stöd uppdateras enligt modellen. Men för företagskunderna kommer två olika paket erbjudas: en med säkerhetsuppdateringar och en utan. För att kunna göra det valet krävs att kunden uppdaterar via tjänsterna Windows server update, System center configuration manager eller uppdateringskatalogen.

”Med enbart säkerhetsuppdateringen kommer företag kunna ladda ner en så liten uppdatering som möjligt, samtidigt som de fortfarande håller sina enheter säkra”, skriver Nathan Mercer i bloggen.

Läs också: Hologram åt folket – alla Windows 10-datorer får stöd för "mixad verklighet"

Han beskriver förändringarna och Windows 10-modellen som en välsignelse för användarna. Färre uppdateringar och minskad skanningstid är två av fördelarna han nämner. Det ska öka pålitligheten och stabiliteten genom att fungera mer proaktivt än tidigare modeller.

Men alla är inte lika frälsta. Under året som gått har kritiska röster höjts, inte minst från it-administratörer. Modellen är allt för oflexibel.

”Vi måste kunna fördröja eller hindra skadliga uppdateringar som kan påverka hela datorn, som kan leda till oönskade effekter som blåskärm och minskad funktionalitet”, stod det att läsa i ett öppet brev från Windows-kunder riktat till Microsoft.

Ändå sedan Windows 10 kom ut på marknaden har Microsoft med mer eller mindre aggressiva metoder försökt övertyga användare att byta upp sig. Och den nya modellen kan ses som en fortsättning på den kampanjen. Första omgången med kumulativa uppdateringar väntas den 11 oktober.