Sedan tidigare har Microsoft gjort kommandotolken Bash från Linux tillgänglig i Windows. Nu är det dags för den omvända resan: Powershell som är kommandoradstolken i Windows, med tillhörande skriptspråk, blir öppen källkod och tillgänglig på Linux och Mac OS.

Frågan är om inte Powershell på Linux är en större händelse än Bash på Windows. Hur som helst, att släppa Powershell på Linux är helt i linje med Microsofts tidigare lanseringar som Linuxstöd i Windows och databasen Sql Server på Linux.

Läs också: Himmel och pannkaka! Microsoft gör en egen version av FreeBSD också

Konkret har Microsoft släppt förhandsversioner av Powershell för Linux och Mac OS på Github, närmare bestämt för Ubuntu 16.04, Ubuntu 14.04, CentOS 7 och OS X 10.11.

Vad kan man göra med Powershell?

Enkelt uttryckt systemadministration, som filhantering. Men det skriptspråk som ingår, som ser ut som en osalig blandning av Javascript och Visual Basic vid en snabb titt, går att använda för mer generella saker även om det kanske inte är så lämpligt. Microsoft beskriver språket som ”ett mycket enkelt skriptspråk med färre än två dussin reserverade ord”. Jämför med skriptspråket Vbscript som har nästan 300 reserverade ord.

I praktiken innebär tillgången till Powershell på framför allt Linux att enorma mängder av Windowsadministratör kan få en rivstart på andra operativsystem än Windows. Men erfarna Linuxadministratör lär inte överge Bash och liknande verktyg för Powershell. Framtiden för utvisa hur många Windowsspecifika Powershellösningar som inte lämpar sig för överföring till Linux och Macen, men grundläggande funktionalitet lär det inte bli några problem med.

Läs också: Microsoft omfamnar Mac och Linux när Dotnet öppnas

En intressant möjlighet blir att använda Powershell på Windows för att fjärrstyra Linuxservrar. För att det ska fungera smidigt behöver Microsoft få till vissa Linuxlösningar, vilket man jobbar på. Det ska även gå att administrera resurser på Amazons molnplattform med Powershell. Amazonstödet är definitivt en viktig nyhet vad gäller Powershell.

Microsoft har dessutom gjort det möjligt att jobba med Powershell i kodredigerare som Visual Studio Code och Sublime Text, med stöd för avlusning. Det här innebär att en lite mer trevlig utvecklingsmiljö än en kommandorad blir tillgänglig. Fast det går förstås redan att använda en vanlig texteditor eftersom en skriptfil i Powershell är en vanlig textfil.

Microsofts Jeffrey Snover som är arkitekt för Powershell säger i en intervju med IDG News att Microsoft planerar att ha en skarp version av Powershell för Linux klar under första halvan av nästa år.