AMD satsar stenhårt på att återigen utmana Intel på allvar vad gäller Intelkompatibla processorer för pc och servrar. I förra veckan demonstrerades en förhandsversion av processorn Summit Ridge, i en prestandatävling med Intels processor Broadwell-E Core i7-6900K CPU, skriver IDG News.

Kontentan av testen är att AMD:s tävlande var marginellt snabbare än Intels. Det kan tyckas vara en besvikelse att en ny AMD-processor inte spöar en existerande från Intel rejält. Men eftersom många förhandsspekulationer gått ut på att AMDs nya processorfamilj skulle bli en besvikelse vad gäller prestanda så lyckas AMD vända opinionen till sin fördel.

Läs också: AMD vänder Arm ryggen – nu är det x86 som gäller i servrarna

Man kan ha många invändningar mot tester av den här typen, speciellt om de utförs av den ena tävlande parten. Dessutom låste AMD de båda processorerna till klockfrekvensen 3 GHz, trots att Intelchippet kan jobba snabbare. Men testen visar med all tydlighet att man inte ska utgå från att Intel är den självklara segraren i ett prestandakrig mot AMD, vilket är guld värt för AMD. Vad gäller låsningen av klockfrekvens kan man argumentera att den gör det möjligt att mäta prestandaskillnader ur ett arkitekturperspektiv, snarare än mellan olika enskilda implementationer av olika arkitekturer.

Rent konkret, vad är det AMD har på gång?

Det handlar om en ny mikroarkitektur för processorer med namnet Zen. Egentligen är det inte bara för processorer, utan för så kallade SoC (System on a chip), alltså kompletta datorer i ett chipp. Men hjärtat, och hjärnan, i en sådan är trots allt en processor.

De två modeller som visades nyligen är dels Summit Ridge som är avsedd för traditionella persondatorer och Naples för servrar. Enligt AMD ska Summit Ridge finnas tillgänglig för leverans under det första kvartalet nästa år. Modeller avsedda för bärbara datorer ska komma under andra halvan av nästa år.

amd zen
Den nya processorsockeln AM4 är framtagen för att användas med AMD Zen.

Summit Ridge har åtta processorkärnor som vardera kan hantera två trådar, alltså sammanlagt 16 trådar. Processorn ska tillverkas av det fristående företaget Global Foundries, med 14 nanometers tillverkningsprocess.

Under demonstrationen nyligen visade AMD även en modell i Zenfamiljen avsedd för servrar. Den heter Naples och är avsedd för implementationer med två processorer. Eftersom varje processor har 32 kärnor som hanterar två trådar var så blir det totalt 128 trådar.

Den kanske viktigaste delen av AMD:s budskap är att Zen är en helt ny arkitektur, med nya komponenter som snabbare cache, samt snabbare lösningar för att hantera data i förväg. Tidigare har AMD till exempel fått kritik för hur man implementerat flera kärnor i en processorer. Med Zen ska kärnorna vara mer isolerade från varandra, vilket ska ge bättre prestanda.

Läs också: Här är AMD:s åttakärniga svar på Intels monsterprocessor

AMD förväntas släppa mer information om Zenfamiljen under konferensen Hot Chips 2016 i Cupertino i Kalifornien den här veckan.

På ett marknadsmässigt plan kan man fråga sig hur intressant det är med nya processorer på en marknad, den för pc, som backar. Men trots att pc-försäljningen minskar så är Zen högintressant, bland annat av dessa tre skäl:

  • Det är fortfarande en mycket stor marknad.
  • Det är en chans för AMD att på allvar konkurrera med Intel på pc-marknaden. Det är inte bara bra för AMD, utan även för kunderna, eftersom konkurrens brukar föda innovation. Om Intel i praktiken har nära på monopol så kanske viljan att skapa nya innovativa lösningar avtar hos marknadsledaren.
  • En anledning till att pc-marknaden backar kanske är att den tekniska utvecklingen har avstannat lite. I så fall borde nya spännande processorer kunna bidra till att den tar fart igen.