Google har bestämt sig för att plocka bort en variant av appar som körs i webbläsaren Chrome. Och det är Linux, Mac och Windows som hamnar ute i kylan. Detta bara tre år efter att apparna introducerades, skriver IDG News.
De särskilda apparna togs fram för att erbjuda nya funktioner, som inte fanns tillgängliga på internet. I samma veva fick utvecklare också möjlighet att skriva koden så de även kunde köras i andra operativsystem, utöver Chrome OS. De kom i två varianter: värdappar, hosted apps, som egentligen bara är installerade appar. Och paketerade appar, packaged apps, som mer liknar de användarna kan hämta hem från App Store eller Google Play.
Läs också: Fuchsia är Googles nya operativsystem – för alla plattformar
2018 stänger Google dörren, vilket ger utvecklarna ungefär 18 månader att bygga om apparna. För värdappar behöver inte det innebära några större problem, eftersom de främst är knutna till internet. Användarna kommer fortfarande kunna använda dem även när Google fasat ut dem. De paketerade apparna, där får utvecklarna däremot tänka nytt.
Så varför överger Google denna strategi? Apparna behövs inte. Under de senaste åren har tekniken gått framåt så pass mycket att funktionerna som tidigare krävde en extra app nu finns på vanliga webbsidor. Och när det väl kommer till kritan visar det sig att bara en procent av Linux- Mac- och Windowsanvändarna använder Chrome packaged apps.
Läs också: 10 Android-appar du måste ha på din nya Chromebook
Funktionerna kommer att stänga ner stegvis, där det första innebär att nya appar bara är tillgängliga för Chrome OS. Under andra hälften av 2017 kommer Chrome web store inte längre visa Chromeappar för de nämnda operativsystemen. För att tidigt 2018 inte längre fungera över huvud taget.
Genom att fasa ut apparna för de tre stora operativsystemen, kan även intresset för att utveckla nya applikationer för Chrome OS minska. Å andra sidan kan Googles Chrome-datorer numera köra Android vilket kan ge en skjuts.