Googles Go och Mozillas Rust är två av de nyare språk som har väckt mest uppmärksamhet under senare år. Det är egentligen bara Apples Swift och kanske Scala som kan konkurrera bland nykomlingar.

Med tanke på att Go såg dagens ljus 2009 och Rust 2010 så kanske det verkar konstigt att kalla dem för nykomlingar. Men det tar tid för programmeringsspråk att slå igenom och Java som är det senaste språket att nå en dominerande position och ses som ganska färskt av vissa lanserades redan 1995.

Det finns skillnader mellan Go och Rust, men i stort sett är det samma ambitioner som ligger bakom dem, nämligen att erbjuda ett enkelt och modernt alternativ till C/C++ i form av språk som kompileras till körbara program.

Läs också: Hajpat språk nu på stordatorer

Båda språken kom i nya versioner förra veckan, i form av Go 1.7 och Rust 1.11. Fokus för de nya versionerna ligger på bättre prestanda för körbara program. För Go kommer det sig av en ny arkitektur för kompilatorn som underlättar optimering. Den fungerar för närvarande för 64-bitars X64-program, alltså på Intels processorer, och ska ge prestandaförbättringar på mellan fem och 35 procent. Dessutom ska de körbara programmen bli upp till 30 procent mindre.

Vad gäller Rust så är numera en lösning med generering av kod i ett mellanformat standard, tidigare var det ett alternativ. Användningen av ett mellanformat ska förbättra kompilatorns möjligheter att optimera den körbara koden. På sikt ska den också underlätta att ordna så att bara de delar av ett program som ändrats behöver kompileras om.

Utvecklingen av de båda språken tar inte stopp med de senaste versionerna. Nu ligger inte fokus så mycket på själva språken, utan mer på olika aspekter av stabilitet. I fallet Go till exempel om att hantera externa beroenden i program och i fallet Rust till exempel om att stabilisera definitionerna av programmeringsgränssnitt (api:er).

Läs också: Jakten på det perfekta språket går vidare – här är tre heta nykomlingar

Den allmänna bedömningen är att Go är det stabilare språket av de båda för tillfället, skriver IDG News, Det beror helt enkelt på att utvecklarna av Rust har genomfört fler förändringar på senare tid. Man kan anta att det kommer att jämna ut sig vad gäller stabilitet, på sikt.

Ytterligare en skillnad är att Go har kommit till användning i fler högprofilprojekt, varav det bästa exemplet är containerplattformen Docker. Nu ryktas det om att delar av webbläsaren Firefox ska skrivas om i Rust. Med tanke på att både Rust och Firefox kommer från Mozilla så kanske det inte är så imponerande, men om det fungerar bra så är det likväl en fjäder i hatten för Rust.