Större är inte alltid bättre, till exempel inte vad gäller mediafiler som bildfiler. Nu försöker Google att lyckas bättre med komprimering av bildfiler med hjälp av neurala nätverk (se faktaruta), än vad fallet är med det populära bildformatet jpeg.

bildkomprimering
Så här påverkar olika typer av komprimering bilder.

Google började med att ta sex miljoner slumpvist utvalda bilder på 1 280 x 720 bildpunkter från webben, skriver IDG News. Sedan bröt man ned dem i bitar på 32 x 32 bildpunkter och fortsatte jobba på 100 av dessa med riktigt dåliga komprimeringsförhållanden. Målet var att förbättra komprimering för de bilder som är svårast att komprimera.

Läs också: Upplagt för AI-krig – så ska Apple och Intel utmana IBM, Google och Amazon

Sedan använde man Googles Tensorflow, ett system för maskininlärning. En miljon steg användes för att träna flera neurala nätverk som skapades med Tensorflow. När allt var klart lyckades man få till bättre komprimering än för jpeg-formatet. Nästa steg är att ta sig an videokomprimering.

Det är oklart hur Googles rön om bildkomprimering ska komma till praktisk användning, men företagets forskare har i alla fall skrivit en rapport om projektet.

Fakta

Artificiella neurala nätverk kan enkelt beskrivas som mjukvara för artificiell intelligens (ai) som försöker efterlikna biologiska neurala nätverk som människans hjärna. De används ofta för att analysera okända data.