En funktion som kunderna gärna ser fungerar, oavsett om man är företagskund eller konsument, är säkerhetsuppdateringarna. Dessvärre är det precis det som brustit efter en bugg i Microsofts tjänst för nätverkslagring, Storsimple. Och rekommendationen lyder: omedelbar uppdatering.

Felet gör att säkerhetsuppdateringarna inte fungerar som de ska, utan stannar av under vissa omständigheter. Exakt vilka dessa omständigheter är framgår inte av Microsofts blogginlägg. Problemet stannar dock inte där.

För uppdateringen åtgärdar inte problem som redan uppstått. Säkerhetskopian riskerar än ändå att bli ett minne blott. Eventuellt kan den återställas efter lagningen, men för det krävs att kunden ta kontakt med kundtjänst som vidtar ytterligare åtgärder.

Läs också: Viruset som förvandlar din backup eller ftp till en kryptogruva

Ett annat område som berörs är internetprotokollet som länkar ihop lagringsenheter och servrar i nätverket, iscsi. Det har upptäckts att sessioner har avbrutits när stora mängder data skulle kopieras till plattformen.

Nu spelar inte Storsimple i den allra högsta ligan bland lagringstjänster och räknas inte till de största på marknaden. Däremot använder Microsoft den som en påbyggnad till Azure. Vilket ska ha fungerat bra, enligt uppgifter i The Register eftersom de är kompatibla med varandra. Om allt fungerade som det ska vill säga.