Internet of things är ännu en spretig marknad utan gemensamma standarder. Omognaden märks inom säkerhetsområdet och det gör att genomslaget för tekniken dröjer inom industrin.

– Säkerhetsnivån som finns på konsumentsidan duger helt enkelt inte för industrin, konstaterar Richard Soley, vd för Industrial Internet Consortium, en grupp som består av ett antal stora aktörer inom internet of things, bland annat Ericsson, Cisco, General Electric, Intel och IBM.

Därför har gruppen nu tagit fram ett ramverk, Industrial Internet Security Framework, för att skapa en samsyn på säkerheten inom IoT-industrin.

Läs också: Efter år av snack – nu börjar internet of things bli business för konsultbolagen

Ramverket är gratis och riktar in sig på fyra områden: Klienter, kommunikation, övervakning och konfiguration.

Det innehåller sådant som en uppsättning metoder som hjälper utvecklare och användare att bedöma risker och försvara sig mot dem och tekniska detaljer kring rekommenderade implementationer, dock utan att nämna specifika produkter, skriver PC World.

Gruppen säger att den inte ser sig som ett standardiseringsorgan men att den vill identifiera vilka standardkrav som finns.

För att IoT ska vara trovärdigt krävs enligt ramverket att det är säkert, pålitligt, motståndskraftigt, tryggt och skyddar den personliga integriteten. Frågor som ställs på sin spets av IoT i och med att sensorerna kopplar ihop så många delar och att mycket känslig information samlas.