Ny teknik, låsta inställningar och brist på drivrutiner gör att Linux-användare bör undvika vissa av Lenovos laptops.

På ultrabooks som Yoga 900 13ISK2 och Ideapad 710S har Lenovo börjat köra sina ssd-enheter i raid-läge som standard, vilket gör det omöjligt att installera Linux. Det finns inga drivrutiner som stöder raid, så operativsystemet kan inte kommunicera med diskarna.

Det borde inte vara något större problem, de flesta datortillverkare låter användaren byta inställningar från raid till ahci, som stöds av Linux. Men Lenovo har valt att låsa inställningarna vilket i praktiken stoppar Linux.

Läs också: Linus Torvalds favoritdator i ny version – Dell släpper sylvass Linux-laptop

Beslutet har mötts av ilska på Reddits Linux-forum, inte minst efter ett felaktigt påstående att låset berodde på att datorerna körde Windows 10 Signature Edition. När det började spekuleras i att Microsoft låg bakom en Linux-blockad tog det förstås hus i helvetet.

Först när Lenovo gjorde ett uttalande till ZDNet lugnade stämningen ned sig:

"För att ge systemet bättre prestanda går Lenovo i bräschen för att branschen ska anamma raid på sina ssd:er i vissa produkter. Lenovo har inte medvetet stoppat kunder från att använda andra operativsystem på sina enheter", skriver företaget.

Men problemet kvarstår: det går inte att köra Linux på datorerna förrän nya drivrutiner släpps.

Läs också: Linux på skrivbordet kommer inte att hända – därför uteblir genombrottet

Vissa Reddit-användare vittnar visserligen om att de lyckats få Linux att fungera genom att skriva över datorernas bios. Inget för nybörjare kanske.